21.5.2012 17:25

Ο Ζυμαράκης και η Αθήνα

ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΖΟΦΕΡΗ ΚΑΤΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ`

Σε μια πόλη που η φυσιογνωμία της αλλάζει με ταχύτητα ανεξέλεγκτη, όπως η Αθήνα, μόνο ένας καλλιτέχνης μπορεί να αποθανατίσει και να «καδράρει» τα σημεία εκείνα που τη χαρακτηρίζουν, αποσπώντας τα από κάθε θλιβερό και μίζερο τα επικαλύπτει.
Είναι «τα μάτια της ψυχής του» που βλέπουν το ωραίο, -έκφραση χιλιοειπωμένη, αλλά ασφαλής- το οποίο στη συνέχεια μας αποδίδει ο δημιουργός με το έργο του.
Ο λόγος για το Χιώτη εικαστικό Γιώργο Ζυμαράκη, το ζωγράφο με τα χαρούμενα χρώματα, που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην πρωτεύουσα, κατοικεί σε κεντρική της οδική αρτηρία, τη λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου, απ’ όπου ατενίζει την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό.
Οι δύο λόφοι της πόλης της Παλλάδος, ζωντανεμένοι από το χρωστήρα του Γ. Ζυμαράκη, αποτελούν το φόντο δυο τελευταίων του δημιουργιών, ενώ συνταιριάζουν με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι Αθηναίοι αρχικά και στη συνέχεια όλοι οι Έλληνες.
«Εθνική συμφιλίωση» ονοματίζει τον πρώτο, όπου δεσπόζει, όχι τυχαία ο Παρθενώνας και της οποίας όλοι αισθανόμαστε την άμεση ανάγκη της, συμβολισμένη από ένα κύκλο εναγκαλισμένων προσώπων.
Ο δεύτερος πίνακας φέρει το όνομα «μεταφορά πινάκων», συμβολίζει μια τάση φυγής, ως μόνη λύση ή λύτρωση, αλλά και, με την άφιξη του θέρους, τη διάθεση του ζωγράφου, να επανακάμψει οσονούπω στη γενέτειρα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ