10.5.2012 14:21

Ο Κ. Ζαφείρης στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ «ΑΦΑΝΕΙΑΣ» ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ FUTURE LIBRARY ΣΑΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Μπορεί να θεωρούμε -και δικαίως- ότι το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας πολύ λίγο ενδιαφέρεται, έξω από τα γεωφυσικά όρια της Μυτιλήνης, σε μια αυτοδιοικητική ξεπερασμένη αντίληψη, όμως διοικητικά της στελέχη, σε συνδυασμό με δεξιότητες που διαθέτουν και ανεξάρτητα από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, συμμετέχουν σε συλλογικές δράσεις και διαδικασίες, δίνοντας στον τόπο, το δικό μας τόπο, τη Χίο, ρόλο κέντρου για λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών. Παράδειγμα η συμμετοχή του Κώστα Ζαφείρη, υπαλλήλου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου συγκεκριμένα, γνωστού συνάμα συγγραφέα, στη νέα Ομάδα που δημιούργησε το δίκτυο Future Library, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή και βοήθεια στην καταγραφή των αναγκών των βιβλιοθηκών και το συντονισμό της καλοκαιρινής εκστρατείας σε όλες της περιφέρειες της χώρας.
Συγκρότηση της Ομάδας                                                                                 
Η ομάδα των πρωτοπόρων αυτών στελεχών, με τον κ. Ζαφείρη να εκπροσωπεί όλη την Περιφέρεια  Β. Αιγαίου, αποτελείται από δεκαέξι υπαλλήλους, προερχόμενους από Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, ή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επιλέχτηκαν από  74 συνολικά συναδέλφους τους, ενώ παρακολούθησαν τριήμερο σεμινάριο στη Βέροια. Θεωρούνται πολύτιμοι βοηθοί του Future Library, το δίκτυο στο οποίο συμμετέχει και η Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ, στην προσπάθειά του να αναδείξει τις βιβλιοθήκες σαν τόπους συνάντησης και διάδρασης ανθρώπων και ιδεών, όπως και, στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, στην προώθηση και εδραίωση της βιωσιμότητάς τους. Το Πρόγραμμα για τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».                                            
Παρουσίαση του Κώστα                                                                                                  
Ο ίδιος ο Κ. Ζαφείρης διευκρίνισε στον «π» ότι στόχος του είναι η συμμετοχή στο δίκτυο, των Βιβλιοθηκών Λέσβου και Σάμου, αφού της Χίου έχει ήδη ανταποκριθεί από το περασμένο καλοκαίρι σε αυτό.   Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Βιβλιοθήκης παραβρέθηκε στη Χίο και σε ειδική διημερίδα, ο επικεφαλής του Future Library και διευθυντής της Βιβλιοθήκης Βέροιας Γ. Τροχόπουλου, ενώ όσον αφορά τη Χίο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας εκπονούν μελέτη για την επέκταση της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ, αφού αποτελεί το ζωτικότερο της πρόβλημα σήμερα και με την ολοκλήρωσή της, διοικητικά τουλάχιστον, θα περάσει και από τον Κ. Ζαφείρη.                                                                                                            Από την άλλη στην ιστοσελίδα του δικτύου και συγκεκριμένα στη διεύθυνση http://www.futurelibrary.gr/page/2,  παρουσιάζεται ο συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων «Η εκδίκηση του Τυπογράφου» και του αστυνομικού μυθιστορήματος «Η αφάνεια», ως: «Ερασιτέχνης μάγειρας, από τα χρόνια που πέρασε στην Ιταλία, αγαπάει τα ζυμαρικά, όπως είναι φυσικό, και, όταν δεν μαγειρεύει, διαβάζει και γράφει. Οι λάτρεις του ιστορικού, πολιτικού και αστυνομικού μυθιστορήματος θα βρουν στο πρόσωπο του Κώστα έναν άξιο συνομιλητή. Έμαθε για το Future Library από φίλους στη Χίο και βρήκε σε αυτό μια ευκαιρία όχι μόνο να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος, αλλά και να γνωρίσει νέες ιδέες, να αποκτήσει καινούργιες εμπειρίες.
Έχει εκπλαγεί με το δίκτυο του Future Library και το δέσιμο όσων εμπλέκονται σε αυτό. Οι βιβλιοθήκες είναι τώρα φρούρια που αποθαρρύνουν εκείνους που θέλουν να τις πλησιάσουν. Θέλει να βοηθήσει ώστε τα κάστρα να πέσουν και οι βιβλιοθήκες  να έλθουν, επιτέλους, κοντά στην κοινωνία».
Τα δεκαέξι μέλη, αφού από την Περιφέρεια Αττικής, συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι, θα λάβουν μέρος στην Παγκόσμια Συνάντηση Βιβλιοθηκών που πραγματοποιείται τον Αύγουστο στο Ελσίνκι.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ