11.2.2013 12:47

Ο Δ. Αβδελιώδης συζητά για το ελληνικό τραγούδι

- ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΩΝΑΣΗ»

Συζητήσεις για το ελληνικό τραγούδι και για την ερμηνεία σ’ αυτό, πραγματοποιούνται αύριο Τρίτη στη «Μικρή Σκηνή» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με εισηγητή το σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Δήμο Αβδελιώδη.
Η εκφορά του λόγου στην τέχνη και ειδικά στο τραγούδι ανήκει στις θεματικές στις οποίες ο Χιώτης δημιουργός έχει ενδιατρίψει επί σειρά ετών, αποτελεί δε το κυρίαρχο στοιχείο που αναδεικνύεται στα έργα του, κυρίως τα θεατρικά.
Η εκδήλωση
Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο ανοιχτών συζητήσεων γύρω από το ελληνικό τραγούδι, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται  στο επίκεντρο της ζωής των Ελλήνων μουσικών δημιουργών.  Το τραγούδι είναι ένα από τα είδη τέχνης στα οποία η σχέση μεταξύ δημιουργού, έργου και αποδέκτη δοκιμάζεται καθημερινά. Αυτή η σχέση καθιστά την τέχνη του τραγουδιού ένα από τα πιο ζωντανά είδη, αδιαμφισβήτητο φορέα πολιτισμού, ιστορικού και σύγχρονου.
Την εισήγηση  θα ακολουθήσουν παραδείγματα διδασκαλίας εκφοράς κειμένου και συζήτηση με το κοινό, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Επιπρόσθετα, για τη συμμετοχή ερμηνευτών στη συζήτηση-εργαστήρι που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαρτίου 2013, δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές τηλεφωνικά από αύριο 12 έως και 25 Φεβρουαρίου στο τηλέφωνο  6976940411.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τους 40 πρώτους που θα καλέσουν, ενώ για την επιλογή των 10 υποψηφίων που θα συμμετάσχουν τελικά στο εργαστήριο θα γίνει ακρόαση στις 18 Μαρτίου. Την επιμέλεια των συζητήσεων έχουν αναλάβει οι Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Φασουλάς και Ραλλού Βογιατζή.
Οι εγκαταστάσεις της Στέγης βρίσκονται επί της λεωφόρου Συγγρού 107-109, απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Οι «Πέρσες»
Οι «Πέρσες» του Αισχύλου, το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του τραγικού ποιητή, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία και το έργο με το οποίο ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στο Δ. Αβδελιώδη, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο στο Ίδρυμα «Μιχ. Κακογιάνης».
Η παράσταση έχει προγραμματιστεί για το προσεχές Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 21.00.
«…Είναι χαρακτηριστικό της υπέρβασης –εδώ μέσω του Αισχύλου- του αρχαίου διαλεκτικού ελληνικού πνεύματος, που αναζητά πρωτίστως την αλήθεια. Όχι από φιλοσοφική ή ηθικολογική εμμονή, αλλά πρακτικά, για να μπορεί να κατανοεί βαθειά το βάρος των πεπραγμένων, ώστε, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις των επιλογών του, να προλαβαίνει τις κάθε συμφορές και τον πόνο,  που επιφέρει η άγνοια και η αλαζονεία…», επισημαίνει ο δημιουργός Δήμος Αβδελιώδης, σε σχετικό προλογικό σημείωμα του Ιδρύματος για τη συγκεκριμένη παράσταση.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ