21.2.2013 10:38

«Μύλος» με τις απολύσεις και τις εφεδρείες στο Δημόσιο

Διαφορετική γραμμή κρατούν όσον αφορά το θέμα των απολύσεων στο ελληνικό Δημόσιο το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών, ενώ την ίδια ώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικη την πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο. 

Ενώ είναι γνωστή η σκληρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα των απολύσεων, καθώς ζητάει να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, ο Ολι Ρεν χθες έδειξε ότι προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

Συγκεκριμένα, χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα άμεσων απολύσεων στο Δημόσιο υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους περιγράφονται ξεκάθαρα στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Αναφορικά με τη μείωση του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το 2015 - σε σχέση με τα επίπεδα του 2010 - ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το 2013, από τους οποίους 12.500 το πρώτο εξάμηνο, εφέτος.

Ο ίδιος, παράλληλα, υπενθύμισε την αναφορά που υπάρχει στο Μνημόνιο σύμφωνα με την οποία, στο σχέδιο κινητικότητας της κυβέρνησης το μετακινούμενο προσωπικό μπορεί να παραμείνει έως ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (υποκαθιστώντας τις αποζημιώσεις απολύσεων), ενώ βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης, κάτι που θα βοηθήσει την μετάβαση μεταξύ θέσεων εργασίας, προς τον ιδιωτικό τομέα εάν είναι αναγκαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν , το Eurogroup καθόρισε ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου είναι η ολοκλήρωση των σχεδίων στελέχωσης για τα κύρια υπουργεία και ότι αυτά τα σχέδια πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εντοπιστούν περιττές θέσεις και υπάλληλοι και σε αυτή τη βάση θα καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, την πρώτη εφεδρεία μόνιμων υπάλληλων στο δημόσιο τομέα με μοναδικό κριτήριο την ένταξη τους σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο με το σκεπτικό ότι οι πρώτες αποχωρήσεις μόνιμων δημόσιων υπάλληλων έγιναν με το κριτήριο ότι ήταν κοντά στη σύνταξη, χωρίς παράλληλα  να ληφθούν οργανωτικά μέτρα, όπως κατάργηση των αντιστοιχών θέσεων.

Η απόφαση δεν αφορά δημόσιους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ή αορίστου χρόνου και σε κάθε περίπτωση εκείνοι που μπορούν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη απόφαση δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες, καθώς για να επανέλθει ο δημόσιος υπάλληλος που αποχώρησε πρέπει ήδη να εχει προσβάλει την απόφαση απομάκρυνσής του.  

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απόφαση δεν επηρεάζει τα προγράμματα διαθεσιμότητας από το δημόσιο τομέα καθώς οι νόμοι που ισχύουν έχουν προβλέψει ήδη οργανωτικά μέτρα και οι αποχωρήσεις που προβλέπονται βασίζονται είτε σε κατάργηση οργανικών θέσεων είτε σε συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών.
 
 
www.protothema.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ