21.5.2012 16:51

Μια δίκη από την αρχαιότητα

Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

 
Μια από τις σημαντικότερες δίκες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας, η δίκη του μεγάλου έλληνα φιλοσόφου Σωκράτη, το 399 π. Χ., αναβιώνει την προσεχή Παρασκευή 25  Μαΐου, στη θεατρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Δεν πρόκειται για μια θεατρική προσαρμογή της σχετικής αρχαιοελληνικής γραμματείας, αλλά για πιστή επανάληψη σήμερα, από κορυφαίους νομικούς και δικαστές κύρους του από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν στο πάνελ των δικαστών οι, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ στο σχήμα «υπέρ των Αθηναίων» - μάλλον ως πολιτική αγωγή – οι Ηλίας Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος, αναπληρωτής καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών και δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, δικηγόρος και πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.
Το ρόλο «υπεράσπισης», των «υπέρ Σωκράτη» νομικών οι δικηγόροι, Βρετανός και Γάλλος αντίστοιχα, Michael Beloff και Patrick Simon.
 
Για την Ιστορία
Το 399 π.Χ., ο Σωκράτης αντιμετωπίζει στην Αθήνα τις κατηγορίες ότι δεν αναγνωρίζει τους θεούς της πόλης, ότι εισάγει καινά δαιμόνια και ότι διαφθείρει τους νέους της πόλης. Δικάζεται από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που αποτελείται από 500 Αθηναίους πολίτες.
Περίπου 2.500 χρόνια αργότερα -σήμερα- οι διακεκριμένοι ανώτατοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών και αμερικανικών νομικοδικαστικών κύκλων συγκεντρώνονται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, όπου θα βασιστούν σε ιστορικές και σύγχρονες πηγές και μελέτες.
Συγχρόνως η διαδικασία θα είναι προσαρμοσμένη στο κλίμα των σημερινών δημοσίων συζητήσεων και η εκδήλωση θα διερευνήσει τα ευρεία πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα που διέπουν τις κατηγορίες κατά του Σωκράτη, ενώ κυρίως θα δώσει το έναυσμα για αναστοχασμό σημαντικών σημερινών ζητημάτων. Οι δικαστές αλλά και το κοινό θα κληθούν να απαντήσουν αν ο Σωκράτης ήταν τελικά αθώος ή ένοχος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση για όσους το επιθυμούν. Παράλληλα
θα προβληθεί επίσης και μέσω του διαδικτύου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Στέγης www.sgt.gr/dikisocrati .
Η «δίκη» θα ξεκινήσει στις 18.30, ενώ πέρα από το ενδιαφέρον του δημάρχου Οινουσσών Ευαγγ. Αγγελάκου για την εκδήλωση, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, στο τιμόνι της διεύθυνσης της Στέγης βρίσκεται από την ίδρυσή της, ως εκτελεστικός διευθυντής, είναι ο Χρήστος Ι. Καρράς, από τη γνωστή ναυτιλιακή οικογένεια, που προέρχεται από τα Καρδάμυλα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ