2.8.2013 10:49

Μέγιστη Συναυλία για τον μέγιστο Λοΐζο

Το βράδυ του Σαββάτου το κορυφαίο αφιέρωμα στον αξεπέραστο δημιουργό «του δρόμου»

«Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία», αλλά και το ελληνικό τραγούδι και η ιστορία του, τιμώνται μαζί με το μέγιστο δημιουργό Μάνο Λοΐζο, αύριο το βράδυ στο Δημοτικό Στάδιο της Χίου, με τη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ να συλλαμβάνει και να υλοποιεί την ιδέα και εργαλείο το πολιτιστικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει και φέρει τίτλο «Παράθυρο στην Παιδεία, τον Πολιτισμό».

Έτσι αύριο Σάββατο 3 Αυγούστου μια πλειάδα εξαιρετικών ερμηνευτών, μουσικών και καλλιτεχνών, υπό τη σοφή καθοδήγηση του συγγραφέα και βιογράφου Κώστα Μπαλαχούτη, πραγματοποιείται το κορυφαίο, το μέγιστο αφιέρωμα στον αθάνατο συνθέτη και δημιουργό «του Δρόμου».

Πίτσα Παπαδοπούλου, Μελίνα Κανά, Βασίλης Λέκκας, Απόστολος Ρίζος & Γιάννης Μπέζος τραγουδούν, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Στεργίου, σ’ ένα πρόγραμμα διανθισμένο με πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό, αλλά και με την παρουσία της μοναδικής κόρης του δημιουργού της Μυρσίνης, καθίσταται από φύση και θέση το μέγιστο πολιτιστικό μουσικό γεγονός της χρονιάς.

Ανεπανάληπτες ιστορικές στιγμές, από τη ζωή και το έργο του αθάνατου Μ. Λοΐζου, που σημάδεψαν το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, θα προβληθούν το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι ερμηνευτές θα αποδίδουν τις δημιουργίες του, μεταφέροντάς μας σε μια εποχή όχι ιδιαίτερα μακρινή, όμως τόσο γοητευτική και απαράμιλλα καθοριστική στη νεότητα και τη διαμόρφωση των γενεών των σημερινών πενηντάρηδων και εξηντάρηδων.

«Το τραγούδι εκφράζει την εποχή του»

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και βιογράφος, επιμελητής του προγράμματος της συναυλίας, παρεχώρησε συνέντευξη  τύπου, χθες το μεσημέρι, συνεπικουρούμενος από τον πρόεδρο του Εφ. Συμβουλίου Χρ. Μπελλέ και το διευθυντής της Βιβλιοθήκης Τ. Σαρρή.

«Το τραγούδι εκφράζει την εποχή του», επεσήμανε ο καθ’ ύλην αρμόδιος συγγραφέας, για να τονίσει ότι η περίπτωση του Μάνου Λοΐζου είναι εξαιρετική και ιδιαίτερη, αφού σαν προσωπικότητα, αλλά κυρίως σαν δημιουργός, υπηρέτησε πιστά το λαϊκό τραγούδι, εξισορροπώντας με τις αλλαγές στο ύφος και το μέλος, από το παραδοσιακό στο δυτικότροπο και από το δημώδη ήχο στον ροκ.

Η συναυλία σχεδιάστηκε και αυτό αποτελεί το μοναδικό και το σπάνιο χαρακτηριστικό της, αποκλειστικά για την πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ, μέσα στη φιλοσοφία που διέπει όλα τα σύγχρονα διεθνή πνευματικά ιδρύματα, το άνοιγμα δηλαδή στην κοινωνία, με μοχλό την παράδοση, το σύγχρονο πολιτισμό και την εργογραφία αθάνατων συνθετών, σαν το Μάνο Λοΐζο.

Υπό έκδοση βιβλίο

Η συναυλία, το υπ’ αριθμόν ένα μουσικό γεγονός του φετινού χιώτικου καλοκαιριού, είναι  προάγγελος, κατά μία έννοια του βιβλίου που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μετρονόμος, σε επιμέλεια του Θανάση Συλιβού. Στο βιβλίο, νέα στοιχεία και αρχειακό υλικό ξαναστήνουν το «παζλ» του σπουδαίου δημιουργού, της τέχνης αλλά και της ζωής του, όπως  αναφέρεται στο ΟΓΔΟΟ, την υπ’ αριθμόν ένα ηλεκτρονική έκδοση, με διεύθυνση www.ogdoo.gr, δημιούργημα επίσης του Κ. Μπαλαχούτη.

Ο Μάνος Λοΐζος (1937-1982) – ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες – κατέγραψε, χρωμάτισε και καταύγασε ανεξίτηλα με την τέχνη, την τεχνική, το ήθος και τη στάση ζωής τη σύγχρονη εποχή, για τούτο και θεωρείται, αυτοδίκαια, απ’ τους κορυφαίους του λαϊκού μουσικού πολιτισμού. Υπήρξε «πεφιλημένος των θεών», αλλά, «ους οι θεοί φιλούσι, αποθνήσκουσι νέοι», υποστηρίζει στη σχετική της ανακοίνωση η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής», στα πλαίσια μιας νέας αφήγησης, όσον αφορά την παιδεία και τον πολιτισμό.

Η συναυλία ξεκινά στις 21.30 και εισιτήρια προπωλούνται στο ιστορικό κτίριο της Βιβλιοθήκης, αλλά καις το περίπτερο που έχει στηθεί στην είσοδο της Απλωταριάς, για την εξυπηρέτηση των πολυάριθμων θαυμαστών του έργου του Λοΐζου.

Να σημειωθεί ότι τόσο το περίπτερο, όσο και η εν γένει υποστήριξη του προγράμματος «Παράθυρο στην Παιδεία, τον Πολιτισμό», λειτουργούν με τη βοήθεια ομάδας εθελοντών, νέων κατά βάσει παιδιών, που αριθμούν τα τριάντα μέλη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ