8.11.2013 13:51

Κάτι συμβαίνει στο Νεχώρι

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ» ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Πρόκειται για τη νεότερη μάλλον Θεατρική Ομάδα στο νησί, αφού ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως έχει ήδη μια παραγωγή στο ενεργητικό της, περί τους 20 με 25 ενδιαφερόμενους σπουδαστές στο Θεατρικό της Εργαστήρι και ευμενή σχόλια και επαίνους μετά από κάθε παράσταση.

Ο λόγος για τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου «Ο Άγιος Μηνάς», η οποία με την «Τελετή» του Παύλου Μάτεσι έχει κάνει αίσθηση στο δυναμικό της ξεκίνημα, δίνοντας παραστάσεις εκτός από το χωριό του Νεοχωρίου και στα ηρωικά Ψαρά.

Ένας «ανήσυχος» Σύλλογος

Πρόκειται για ένα πολιτιστικό φορέα που εκφράζει αποκλειστικά τη βούληση των κατοίκων του χωριού, αφού μαζικά συμμετέχουν σε αυτόν, στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του προεδρείου, υπό την ακούραστη Πόπη Μαράτσου, για να απολαμβάνουν σήμερα τα πολυπληθή, γνωστά πλέον σε όλους χορευτικά τμήματα του Νεοχωριού.

Περί τα ενενήντα πρόσωπα συρρέουν κάθε χρονιά και όλες τις εργάσιμες μέρες της βδομάδας στα συγκεκριμένα τμήματα, όπου μαθαίνουν όλους τους αυθεντικούς χορούς της πατρίδας μας, προερχόμενα, εκτός από το Νεχώρι, από τα Θυμιανά, την Καλλιμασιά, τα Νένητα και τη Χώρα.

Βεβαίως όλοι θεωρούν, με πρώτη την πρόεδρο κ. Μαράτσου, ότι η  επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συγκροτημένη δουλειά που κάνει ο δάσκαλος χορού και συνεργάτης του Συλλόγου, Σίμος Καραολάνης, το όνομα του οποίου αποτελεί εγγύηση στον συγκεκριμένο τομέα. Με την καθοδήγησή του το παλιό σχολείο μετατρέπεται σχεδόν κάθε απόγευμα σε ζωντανή κυψέλη, που δίνει το σήμα και το στίγμα ζωής σε όλο το χωριό.

Μετά το χορό, το θέατρο

Η Π. Μαράτσου τα ίδια όμως επαινετικά λόγια διαθέτει και για τον  έτερο συνεργάτη της, τον εμψυχωτή της Θεατρικής Ομάδας, εκπαιδευτικό Σταύρο Σπυράκη, ο οποίος έχει πολύχρονη παρουσία στα πολιτιστικά μας πράγματα και διαθέτει πλέον πολύτιμη εμπειρία ειδικά όσον αφορά τη θεατρική τέχνη.

Η Ομάδα δημιουργήθηκε στις αρχές του χρόνου, όταν ο Σύλλογος κάλεσε τον κ. Σπυράκη να διδάξει την αναβίωση τοπικού αποκριάτικου εθίμου.

Μέλη και εμψυχωτής προχώρησαν παραπέρα και πειραματίστηκαν σε μια διαδικασία, στην κυριολεξία και με την ακριβή ερμηνεία του όρου, ψυχαγωγική.

Έτσι με σχεδόν επαγγελματική όσο και αξιοθαύμαστη οργάνωση, η προετοιμασία είχε σαν κατάληξη τη θριαμβευτική πρεμιέρα στον παλιό Κινηματογράφο του Νεοχωρίου τον Αύγουστο του 2103, τη θερμή υποδοχή της Ομάδας στις 26 Οκτωβρίου στα Ψαρά, με φιλοξενία του Δήμου Ψαρών, την προσεχή παράσταση στο τέλος του μήνα στην Καλλιμασιά και εν αναμονή ελεύθερης, όποτε, ημερομηνίας στο Ομήρειο.

Νέα θεατρικά βήματα

«Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας», δηλώνουν οι Π. Μαράτσου και Στ. Σπυράκης, «για παραστάσεις σε συνεργασία με οποιοδήποτε φορέα εντός και εκτός Χίου», σε μια λογική εξωστρέφειας, κυρίως όμως επικοινωνίας με ευρύτερα στρώματα, μέσω της θεατρικής τέχνης.

Σήμερα στο Θεατρικό Εργαστήρι του Νεοχωρίου οι σπουδαστές του μελετούν και θα παρουσιάσουν μετά τις γιορτές παράσταση εφαρμογής με γενικό τίτλο «Ανθρώπων δεινά» που θα αφορά τη θεατρική εφαρμογή αφηγημάτων γνωστών συγγραφέων και ποιητών, σαν τον Μπρεχτ, τον Αναγνωστάκη, το Δήμου κ.λπ..

Με αφορμή την παρουσίαση αυτή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου «Ο Άγιος Μηνάς» ενημερώνει, ότι ο οποιοσδήποτε θα ήθελε να συμμετέχει στις δημιουργικές του δράσεις είναι ευπρόσδεκτος, χωρίς απαραίτητα να είναι κάτοικος του χωριού ή να διαθέτει συγκεκριμένα καλλιτεχνικά προσόντα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ