28.3.2014 12:21

Η ΜΙΧΑΛΟΥ του Αγγουλέ

ΕΠΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΤΥΡΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

Σπάνια και συλλεκτική, ενημερωτική για μια άλλη εποχή, πέτρινη και διχασμένη, όσο και κατά πολλοίς επίκαιρη, όσον αφορά αρκετά θέματα με τα οποία καταπιάνονταν, η επανέκδοση της σατυρικής εφημερίδας του Φώτη Αγγουλέ «Η ΜΙΧΑΛΟΥ», έρχεται να μας γνωρίσει τον τρόπο προσέγγισης των (τότε) τοπικών πραγμάτων, με τη σάτιρα.
Το Παράρτημα Χίου του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, είχε την πρωτοβουλία να κυκλοφορήσει, με τη φροντίδα των εκδόσεων ΑΛΦΑ ΠΙ, ανάτυπο φύλλων της εν λόγω εφημερίδας, την οποία ο εμπνευστής της, αγωνιστής, δημοσιογράφος και ποιητής Φώτης Αγγουλές κυκλοφόρησε την περίοδο 1932-1935.
Η έκδοση έρχεται να συμπληρώσει την επετειακή πρωτοβουλία του Παραρτήματος, την εκδήλωση δηλαδή μνήμης και τιμής που διοργάνωσε στο Ομήρειο, το περασμένο Σάββατο 22 Μαρτίου, με την ευκαιρία των πενήντα χρόνων από το θάνατο του κομμουνιστή ποιητή.
Πολλά από τα κείμενα που περιέχονται είναι έμμετρα, αφού ο στίχος είναι κορυφαίο εργαλείο για τη σάτιρα και αναφέρονται σε καθημερινά ευτράπελα της εποχής, της Χίου κυρίως αλλά και της λοιπής ελληνικής επικράτειας.
Στίχος ευφάνταστος, νευρικός, ευφυής, στη γλώσσα της εποχής, την καθαρεύουσα δηλαδή, αλλά και με στοιχεία της δημοτικής, ακόμη και σήμερα προκαλεί ευφορία και στοχασμό, σαν γα γράφτηκε τώρα.
Ο σχεδιασμός και τα σκίτσα έρχονται να εμπλουτίσουν την έκδοση, ενώ με σκωπτικό τρόπο παρατίθεται και η ταυτότητα της εφημερίδας, με την ημερομηνία σε έμμετρη  παρουσίαση: «Πρώτος Χρόνος. Μιχαλού, βλέπω έλλειψη μυαλού»… στη συνέχεια: «Έτος 1900 και 32 ακόμα. Δεν ανήκουμε σε (-) σε (.) ή σε (,)! και τέλος «Οκτωβρίου μηνός δεκάξη, κι ο Ρωμηός, δεν έχει τάξη»!!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ