6.8.2013 17:22

Η Χορωδία Χίου και το δημοτικό τραγούδι

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ, ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟΜΗΝΑ

Τριάντα και ένα συναπτά έτη συνεχούς, δημιουργικής, αλλά και ανοδικής παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα αυτού του τόπου, διανύει η Χορωδία Χίου και θα ήταν αδύνατον να μη δώσει και το δικό της παρών στο πολιτιστικό μας καλοκαίρι, με την δική της παράσταση την προσεχή Κυριακή 11 Αυγούστου, στο θερινό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στις 21.00.

Το σχήμα με συνεχή σκληρή δουλειά θα παρουσιάσει την τελευταία του θεματική παράσταση, αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι της Χίου και της απέναντι χερσονήσου της Ερυθραίας, μια παράσταση για την οποία καταχειροκροτήθηκε τον περασμένο χειμώνα στο Ομήρειο και φέρει τίτλο «Τα έμορφα τραγούδια μας. Η αναπνοή της φυλής μας».

Όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για μια «ξερή» επανάληψη, μια στατική αναπαραγωγή ενός προγράμματος, αλλά για ένα σύνολο χαρακτηριστικών κομματιών της δημώδους μουσικής μας πάνω στα οποία, με πολύ μόχθο και μεράκι, τα μέλη της δοκιμάζονται και μελετούν, ανελλιπώς υπό την καθοδήγηση του πιανίστα Γιώργου Παυλάκου και της μαέστρου Ελευθερίας Λυκοπάντη.

Με εκλεκτούς συντελεστές

Η κινητικότητα της Χορωδίας Χίου είναι γνωστή, με συμμετοχή σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την προώθηση της

 Ελληνικής λόγιας και παραδοσιακής μουσικής και με το ρεπερτόριό της να περιλαμβάνει  έργα απ’ όλο τον κόσμο, καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις Ελλήνων συνθετών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιθυμία των επικεφαλής της ανάδειξη  της ομορφιάς και του πλούτου των δημοτικών τραγουδιών, του συγκεκριμένου γεωγραφικού τόξου και ως εκ τούτου έχουν κληθεί και πλαισιώνουν το σχήμα με τη συμμετοχή τους, η Χορωδία Οινουσσών, Σολίστες της Χορωδίας της ΕΡΤ, Σολίστες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, & οι Γυναίκες της Νέας Ερυθραίας.

Ακόμη εμπλουτίχζουν το πρόγραμμα λαϊκοί τραγουδιστές από τα Μεστά και τις Οινούσσες, χορευτές από το Κέντρο Παράδοσης και Λαογραφίας «ΝΗΡΗΪΔΕΣ» Χίου και από το Χορευτικό τμήμα του Δήμου Οινουσσών.

Την ενορχήστρωση-διεύθυνση ορχήστρας έχει ο Γιώργος Παυλάκος, τη   Διεύθυνση Χορωδιών, ο ίδιος με την Ελευθερία Λυκοπάντη, ενώ παίζουν οι μουσικοί, Νίκος Παραουλάκης: νέι, Μαρκέλλος Πούπαλος ούτι και λαούτο, Σταμάτης Πούπαλος, βιολί, Σωκράτης Γανιάρης, κρουστά,

Μανώλης Στάθης, σάζι, Γιώργος Παυλάκος, πιάνο, Λαμπρινή Κάμπουρα, κανονάκι και Νίκος Κοταράς, κοντραμπάσο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ