23.7.2014 11:03

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλο

ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

Λαμπρός, όπως έχει καθιερωθεί, αναμένεται ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής, την παραμονή Παρασκευή 25 και ανήμερα 26 Ιουλίου 2014, όπως ανακοινώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του φερώνυμου ιερού ναού στο Καστέλλο.
Πέρα από το θρησκευτικό εορτασμό, που τελείται κάθε χρόνο με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής είναι συνυφασμένος και άρρηκτα δεμένος με την ιστορία των Μικρασιατών συμπολιτών μας, αφού τον Ιερό Ναό οικοδόμησαν οι πρόγονοί τους πρόσφυγες του 1922 και φυλάσσονται κειμήλια από τον ναό του χωριού Αγία Παρασκευή Κρήνης Μικράς Ασίας.

Το πρόγραμμα
Την παραμονή της εορτής Παρασκευή 25 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί:
- 19.15.   Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Χίου κ. κ. Μάρκου.
- 20.40.   Πάνδημος στους δρόμους του Καστέλλου, λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Παρασκευής, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου.
-  21.00  Πολιτισμικό Μέρος των εκδηλώσεων με απονομή τιμητικών διακρίσεων:
1. Προς τον μικρασιατικής καταγωγής, καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών  κ. Μιχαήλ Κουκιά, γέννημα θρέμμα της Χίου και του Καστέλου, που τιμά την καταγωγή του και διαπρέπει ακαδημαϊκά μέσα από τις επιστημονικές επιδόσεις του, του απονέμει το Χρυσό Μετάλλιο της Ενώσεως και τον ανακηρύσσει Επίτιμο Μέλος της
2. Προς τον διακεκριμένο ιατρό, φλογερό ιστοριοδίφη και δόκιμο Ανδρέα Μιχαηλίδη, Πρόεδρο του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου  « Ο ΦΑΡΟΣ», γέννημα –θρέμμα της Χίου, ο οποίος πέρα από τις επιστημονικές ανησυχίες και επιδόσεις, αλλά και την προσφορά του ως ιατρού προς το λαό του νησιού μας., έχει αφιερώσει σημαντικό χρόνο στις ιστορικές μελέτες και στη συγγραφή, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο να μένει άσβεστη η φλόγα του Μικρασιατικού Ελληνισμού και για το λόγο αυτό του απονέμει το Χρυσό Μετάλλιο και τον ανακηρύσσει Επίτιμο Μέλος της Ενώσεως.
3. Προς την πρόεδρο του συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων και ιδρυτικό μέλος της  «Αναγέννησης», κ. Ευαγγελία Χαβιάρα-Κοκκινάκη, για την μεγάλη ανιδιοτελή και αποτελεσματική προσφορά της προς τον συνάνθρωπο  και την αγάπη της προς τα παιδιά, της απονέμει το Χρυσό Μετάλλιο της Ενώσεως και την ανακηρύσσει Επίτιμο Μέλος της.
4. Προς την μικρασιάτισσα  κ. Λουκία Γιαννακουδάκη για την μεγάλη αγάπη της προς τα αγιασμένα μέρη της Μικράς  Ασίας, για την έμπρακτη προσήλωσή της προς τις μικρασιατικές παραδόσεις μας αλλά και για την ανιδιοτελή προσφορά της  προς κάθε εμπερίστατο συνάνθρωπό μας, της απονέμει το Χρυσό Μετάλλιο της Ενώσεως και την ανακηρύσσει Επίτιμο Μέλος της .
5. Προς την μικρασιάτισσα  κ. Ερασμία Τσουκαλά, για την επί μισό αιώνα-πενήντα ολόκληρα χρόνια –εργασία και προσφορά της προς το σεπτό προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής, της απονέμει το Χρυσό Μετάλλιο της Ενώσεως και  την ανακηρύσσει Επίτιμο Μέλος της.
- Εκδήλωση αγάπης, με την προσφορά σχολικών βιβλίων, προς τους αποφοίτους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού, σχολικού έτους 2012-2013, του «Βουρείου» Δημοτικού Σχολείου Λειβαδίων Χίου.
- Εθνικοί και Μικρασιατικοί χοροί από τον εκπολιτιστικό και μορφωτικό Σύλλογο Λειβαδίων «Γ. Βούρος».
Τέλος το Σάββατο ημέρα της εορτής στις 7.00 ξεκινά ο Όρθρος, μετ’ Αρτοκλασίας στον ιερό Ναό, για να ακολουθήσει η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και το απόγευμα στις 19.00, ο μεθεόρτιος εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις της Αγίας.

.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ