8.8.2015 13:54

Η «Βγερού» που «γλυκά φανερώνεται» …στον Καστρομηνά

ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Ο λόγος του Γιώργου Χατζόπουλος, αβίαστα ειπωμένος και στη σκηνή, διατηρεί ό,τι και στο κείμενο: την γλαφυρότητα, τη ρεαλιστική απεικόνιση, που ακόμη και η ωμότητα της παράθεσης των γεγονότων, δεν ανατριχιάζει, δεν σοκάρει το θεατή.

 

Η παράσταση «Βγερού, γλυκά φανού», υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Κορίνας Βασιλειάδου, αποτελεί έναν ύμνο στην αποτίναξη δεσμών και δεσμεύσεων των ηρωίδων, της Βγερούς και της Αγγελικής, σε χρόνο διάφορο. Η θεατρική παραγωγή δεν είναι παρά μια επαλήθευση του τίτλου της: η ιστορία γλυκά φανερώνεται … και μαζί μ’ αυτήν οι δύο γυναίκες του κειμένου του συγγραφέα.

 

Η Ελευθερία Τέτουλα και η Μελίνα Αποστολίδου σε έναν «αφανή» διάλογο ξετυλίγουν το νήμα με τις προσεγγίσεις και τις αποκλίσεις, που ο χρόνος και οι διαφορετικές συνθήκες προσδιορίζουν και κατευθύνουν προς την αλήθεια.

 

Άλλωστε το όνομα «Βγερού» προέρχεται από το «Βέρα» που στα λατινικά σημαίνει αλήθεια. Τις «αλήθειες» λοιπόν των ηρωίδων, ο θεατής απολαμβάνει να παρακολουθεί παράλληλες, στην τομή τους και τελικά στην «άνοδό» τους, καθηλωμένος και γοητευμένος.

 

Πρόκειται για μα παράσταση δροσερή και σύγχρονη, σε μια μοντέρνα παραδοχή της τραγικής ιστορίας του νησιού της Χίου, αλλά και της ομοίως τραγικής εσωτερικής πάλης μιας σύγχρονης γυναίκας. Η Τέχνη σε κάθε μορφή της έχει παιδευτικό ρόλο, στο θέατρο δε ακόμη περισσότερο.

Σκηνικά, κοστούμια, ηχητικά, φωτισμός και ο μαγικός περιβάλλων χώρος του Καστρομηνά συντείνουν στο άρτιο αποτέλεσμα.

 

«Τέλος δεν έχουν τα πάθια» αναφωνεί η Βγερού κι η Αγγελική παράλληλα, βογκά (βουβά), για την κατάρρευση του εξιδανικευμένου κόσμου της, ψεύτικου όπως έστω και αργά αντιλαμβάνεται.

 

Η παραγωγή παριστάται επίσης σήμερα Σάββατο 8 και αύριο Κυριακή 9 Αυγούστου στο θερινό δημοτικό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στις 21.15, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για κάθε θεατρόφιλο, αλλά περισσότερο για κάθε ενασχολούμενο, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την υποκριτική, να απολαύσει μια άρτια παράσταση, να ενδιατρίψει στην θεατρική τέχνη και γιατί όχι ακόμη και να διδαχτεί..

                                                                   

                                    

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ