18.10.2012 10:11

Εορτάζουν οι υποδηματοποιοί στον Αγ. Δημήτριο Τσαγκαράδων

Την Παρασκευή 26η Οκτωβρίου (ημέρα εορτής του Αγ. Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτη των εμπόρων και επισκευαστών υποδημάτων και δερμάτινων ειδών της Χίου) πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου Τσαγκαράδων του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου.
Την Πέμπτη 25η Οκτωβρίου και ώρα 6 μ.μ. θα αρχίσει ο Μεγάλος
Εσπερινός.
Την Παρασκευή 26η Οκτωβρίου και ώρα 7 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.
Ενημερώνονται όσοι θέλουν να προσκυνήσουν ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου θα είναι ανοικτός από τις 4μμ έως αργά το βράδυ και την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, θα παραμείνει ανοικτός όλη την ημέρα.
 
 
 

  • Άγιος Δημήτριος Τσαγκαράδων και υποδηματοποιοί κατά την απελευθέρωση της Χίου το 1912

Ο λόφος του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων, λόγω της στρατηγικής σημασίας θέσης του, έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της απελευθέρωσης της Χίου το 1912.
Στις 12-11-1912 (επόμενη ημέρα από την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στη Χίο) στις 8 πμ ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται στην πόλη της Χίου εκτός από το 1ο τάγμα του 7ου πεζικού συντάγματος. Αυτό αποτελούμενο από 25 αξιωματικούς και 850 οπλίτες μαζί με ένα ουλαμό πυροβόλων εξακολουθεί την πορεία του ΒΔ της πόλης μέχρι το λόφο του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων (που ανήκε στη Συντεχνία των Υποδηματοποιών της Χίου) όπου κατέλαβε χωρίς μάχη τα ήδη εγκαταλελειμμένα Τούρκικα οχυρώματα. Τα οχυρώματα αυτά τα είχαν κατασκευάσει οι Τούρκοι από το καλοκαίρι του 1911 και είχαν τοποθετήσει 4 τηλεβόλα και μερικά μυδραλιοβόλα. Σε αυτό το σημείο εγκατέστησε ο Ελληνικός Στρατός προφυλακές και 4 λυόμενα πυροβόλα (Κρουπ των 7,5) για επιτήρηση των Τούρκων που είχαν καταφύγει στις Καρυές και στη Μονή του Αγίου Μάρκου.
Την ίδια μέρα στις 2μμ οι Τούρκοι στρατιώτες από τις Καρυές και τη Μονή του Αγίου Μάρκου άρχισαν να βάλουν με πυρά πεζικού και πυροβολικού κατά του Ελληνικού Στρατού που βρίσκονταν στον Άγιο Δημήτριο Τσαγκαράδων. Λόγω της μειονεκτικής θέσης που είχε ο Ελληνικός Στρατός ήταν προφανές ότι θα παρενοχλούνταν συνεχώς από τους εχθρούς και θα υφίστατο απώλειες. Γι’ αυτό ο διοικητής του Ελληνικού Στρατού, με έξι λόχους και μια πυροβολαρχία, επιτέθηκε κατά των Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονταν στις Καρυές. Τα δύο πυροβόλα των Τούρκων που βρίσκονταν κοντά στη Μονή του Αγίου Μάρκου και είχαν στόχο το στρατό που ανέβαινε από τον Άγιο Δημήτριο των Τσαγκαράδων εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν από τα Ελληνικά πυρά. Μετά από μάχη που κράτησε μέχρι το απόγευμα οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στα δύσβατα υψώματα πίσω από τις Καρυές. Το βράδυ τα πυροβόλα μαζί με τους αγγελιοφόρους και ένα μέρος του Ελληνικού Στρατού επέστρεψαν στον λόφο του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων.
Τις επόμενες ημέρες η Συντεχνία των Υποδηματοποιών της Χίου κατασκευάζει παπούτσια για τον Ελληνικό στρατό και στις 25-11-1912 πλήρωσε 248 γρόσια στους υποδηματεργάτες που εργάστηκαν μαζί τους για την κατασκευή αυτών των υποδημάτων. Επίσης δίνονται σημαντικά χρηματικά ποσά για τον απελευθερωτικό αγώνα και για την κατασκευή πολεμικού πλοίου με το όνομα «Χίος» από τη Συντεχνία των Υποδηματοποιών της Χίου και τη Συντεχνία των Μαυροπαπουτσήδων (800 φράγκα).
Από τις 19-11-1912 ο Άγιος Δημήτριος Τσαγκαράδων βρίσκεται στο μέσο του κεντρικού εδαφικού τομέα του Ελληνικού Στρατού.
Στις 18-12-1912 λίγο μετά τις 3μμ ο συνταγματάρχης Δελαγραμμάτικας μαζί με τον λοχαγό Πέτρο Καρακασσώνη πηγαίνουν στον ναό του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων και παραμένουν εκεί περιμένοντας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που γίνονταν στις Καρυές για τους όρους της παραδόσεως των Τούρκων στρατιωτών. Στις 6:30μμ οι λοχαγοί Κουβέλης και Βερνάρδος επέστρεψαν από τις Καρυές στον Άγιο Δημήτριο Τσαγκαράδων για να ενημερώσουν τον συνταγματάρχη Δελαγραμμάτικα για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.
Στις 21-12-1912 οι παραδοθέντες Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες κατά τετράδες και συνοδευόμενοι από Έλληνες στρατιώτες οδηγούνται από τον Άγιο Δημήτριο Τσαγκαράδων προς την πόλη της Χίου.
Στο λόφο του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων παρέμειναν Έλληνες στρατιώτες φιλοξενούμενοι από τη Συντεχνία των Υποδηματοποιών της Χίου στο κελί και στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 1913 οπότε και ο Ελληνικός στρατός αποχώρησε από τη Χίο, για να εκπληρώσει την αποστολή του και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ