17.1.2013 17:46

Εκδοτικός καταιγισμός

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΑΛΦΑ ΠΙ» ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΩΝ

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς ο εκδοτικός οίκος αλφα πι και παρά τη δυσμενή συγκυρία έχει να κάνει τέσσερεις προτάσεις, τέσσερα νέα βιβλία που κυκλοφορεί, αφιερωμένα στην ποίηση, στην ιστορική καταγραφή της διαμάχης του Αρειανισμού με την επίσημη εκκλησία, αλλά και την παρουσίαση  της πιο μελανής σελίδας της χιακής ιστορίας, του βομβαρδισμού του WIRIL.

Έτσι οι βιβλιόφιλοι του νησιού, και όχι μόνο, αφού τα εκδοτικά δημιουργήματα του Αντώνη και του Γιάννη Παληού κοσμούν τις προθήκες όλων των μεγάλων βιβλιοπωλείων της χώρας, να απολαύσει τις νέες εκδόσεις που απευθύνονται σε ποικίλο κοινό.

Η ποιητική «επανάκαμψη» του χιώτη δημιουργού, του πολυγραφότατου Γεώργη Διλμπόη, έρχεται με την ποιητική συλλογή «Εγώ και…απέραντη μια χώρα».

Μόνο που ο αεικίνητος συγγραφικά εκπαιδευτικός, σε ένα δεύτερο έργο του, στο νέο του βιβλίο «Αρσένιε, εσύ είσαι ο Αθανάσιος», καταθέτει τη δική του σκοπιά στη μεγάλη διαμάχη των πρώτων χριστιανικών αιώνων, στην προσπάθεια επικράτησης τον 4ο αιώνα, επί Κωνσταντίνου του Μεγάλου και του διαδόχου του Κωνσταντίου, της πρώτης μεγάλης αίρεσης του Αρειανισμού.

Πυλώνας του Χριστιανισμού η Αγάπη

Πώς αντιμετωπίζει η κυρίαρχη τάξη μια νέα ελπιδοφόρα για το λαό κατάσταση; Πώς αντιμετώπισε ο Χριστιανισμός, στα πρώτα του βήματα ως επίσημη θρησκεία μιας αυτοκρατορίας, τις αιρέσεις; Ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας και πώς μπορεί να οδηγεί τους πιστούς της στο δρόμο του Θεού;
Αυτοί είναι οι τρεις κύριοι πυλώνες του βιβλίου του Διλμπόη «Αρσένιε, εσύ είσαι ο Αθανάσιος» που αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του για τον επίσκοπο Υψηλής Αρσένιο και παρουσιάζει το βίο και την στάση του αγίου Αθανασίου έναντι τον οπαδών του Αρείου.
Χρονικά το βιβλίο εξελίσσεται τον 4ο αιώνα μ.Χ. την εποχή δηλαδή που ο Αρειανισμός προσπαθούσε να εδραιώσει την κυριαρχία του στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Πρόκειται για βιβλίο χρήσιμο για κάθε έναν που θέλει να εκβαθύνει στον βασικό πυλώνα του Χριστιανισμού, που είναι η αγάπη.

 Ποίηση κατά … Μάνθο

Τον τίτλο της ποιητικής συλλογής τα «ΕΚ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ... ΜΑΤΘΑΙΟΝ», πρότεινε στον ποιητή Μάνθο Νιονάκη ο σεβάσμιος ιερέας της ενορίας του στον άγιο Μάρκο Βροντάδου και παράλληλα φίλος του, ο πατήρ Ευάγγελος Λούρος.

Ο παπα-Βαγγέλης του είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Βρε Μαθιέ, τα θέματα που γράφεις είναι ωραιότατα και τόσο διδακτικά. Θα σου πρότεινα, μια και σε λένε Ματ­­­θαίο κι έχεις όνομα Ευαγγελιστή, να έβαζες για τίτλο «Τα εκ του κατά ... Ματθαίον».

Όλα τα θέματα είναι πραγματικά γεγονότα που έχει ζήσει. Δεν υπάρχει σε κανέναν απολύτως στίχο του ίχνος φανταστικού περιεχομένου, με όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται να είναι ή να υπήρξαν υπαρκτά.
 

Η μελανή ιστορία του WIRIL

Η Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1944 ήταν για τη Χίο ημέρα πόνου, κατά την οποία διασταυρώθηκαν ανθρώπινα πεπρωμένα Ελλήνων και ξένων στη διάρκεια μιας δολοφονικής εποχής που την επέβαλε ένας αιματηρός πόλεμος. Ο λόγος για το βομβαρδισμό του σουηδικού φορτηγού πλοίου «Wiril», ναυλωμένου από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό από έξι βρετανικά αεροπλάνα, με πολυβολισμό αμέριμνων θεατών, από τους οποίους σκοτώθηκαν επιτόπου 17 ενώ δεκάδες τραυματίες προστέθηκαν στην αψυχολόγητη  αυτή ενέργεια.  

Ο βομβαρδισμός του σουηδικού φορτηγού έχει προσγραφεί σε μια ειδική σελίδα της ιστορίας του νησιού που με τον χρόνο πέρασε στην περιοχή των μύθων, οι οποίοι συχνά αποκαλύπτουν περισσότερες σελίδες από την τυπική Ιστορία.

Ο Κυριάκος Ντελόπουλος, έπειτα από πολυετή έρευνα, ανασυνθέτει μοναδικά και με μεθοδικότητα μια άγνωστη σελίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία δεν αποτελεί μόνο συμβολή στην ιστορική έρευνα, αλλά και ένα ευχάριστο ανάγνωσμα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ