4.2.2013 12:02

Έφτασε η ώρα για τον Πλαστήρα

ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ «ΜΑΥΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ»

Για την προσεχή Κυριακή 10 Φεβρουαρίου έχουν  προγραμματιστεί οι εκδηλώσεις των αποκαλυπτηρίων του νέου, έφιππου αυτή τη φορά, ανδριάντα του στρατηγού και πρωθυπουργού της χώρας Νικολάου Πλαστήρα, με τη φροντίδα του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου «Βιβλιοθήκη ο ΦΑΡΟΣ».
Το άγαλμα, πιστό αντίγραφο αυτού που βρίσκεται στην γενέτειρα του στρατηγού, την Καρδίτσα, έργο του γλύπτη Σ. Τριάντη, έχει ήδη τοποθετηθεί στην πλατεία μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου, όπου ο δήμος Χίου έχει διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ το παλαιότερο άγαλμα του Πλαστήρα, έργο της Μ. Παπακωνσταντίνου, που βρίσκονταν εκεί επί δεκαετίες, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Γκιάλα. 
Το πρόγραμμα
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την αρχιερατική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Βαρβάσι, το πρωί της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου στις 10.30, ημέρα παράλληλα της εορτής του Αγίου.
Το μεσημέρι στις 13.30 θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις των αποκαλυπτηρίων και θα τελεστεί αρχιερατικό τρισάγιο από το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου κκ. Μάρκο στην Μπέλλα Βίστα.
Θ ακολουθήσει ανάγνωση του βιογραφικού του Πλαστήρα, τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί.
Περί τις 14.00 και την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στο σημείο, θα ακολουθήσει η μετάβαση των επισήμων και των παρισταμένων στο στρατόπεδο Γκιάλα για την εκεί τέλεση αποκαλυπτηρίων του παλαιού ανδριάντα και την παράθεση γεύματος προς τους φιλοξενουμένους.
Το ιστορικό του νέου ανδριάντα
Το έτος 1999 διοργανώθηκε στη Χίο διημερίδα από το Μικρασιατικό Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου «Ο Φάρος» με θέμα τα ιστορικά γεγονότα του 1922 και το ρόλο που διαδραμάτισε ο στρατηγός Πλαστήρας.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας αποφασίστηκε η δημιουργία έφιππου ανδριάντα εις μνήμη του στρατηγού και η τοποθέτησή του στην πόλη της Χίου. Η δαπάνη κατασκευής του έργου έγινε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και με δωρεές από τη ΔΕΗ και τη ΛΑΡΚΟ.
Με απόφαση του τότε υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων  Ν. Σηφουνάκη συγκροτήθηκε επιτροπή για την παρακολούθηση κατασκευής αντιγράφου έφιππου ανδριάντα του Στρατηγού Ν. Πλαστήρα, πιστό αντίγραφο του αγάλματος στην Καρδίτσα, έργο του γλύπτη Σ.Τριάντη και υλοποίηση του έργου ανατέθηκε στο ΦΑΡΟ.
Η όλη εκδήλωση των Αποκαλυπτηρίων τελεί υπό την αιγίδα της  Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ