23.9.2013 12:20

Το Δημοτικό Σχολείο Θυμιανών

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΣΤ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΚΑΙ Ι. ΛΕΜΟΝΙΑΔΟΥ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Είναι απολύτως βέβαιο ότι η νέα συγγραφική δουλειά του Σταύρου Μιχαηλίδη, από κοινού αυτή τη φορά, με τη σύντροφό του Ιωάννα Λεμονιάδου, έχει αποδέκτες, κατά προτεραιότητα, αφού θα ξυπνήσει μνήμες σε όλους τους Θυμιανουσίους και μη, που φοίτησαν στο Δημοτικό Σχολειό της πρωτεύουσας του πάλε ποτέ δήμου του Αγίου Μηνά.
Όμως και όλοι οι υπόλοιποι, όσοι θα έχουν την τύχη να πιάσουν στα χέρια τους το βιβλίο «Δημοτικό Σχολείο Θυμιανών», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε, θα αισθανθούν την ίδια νοσταλγία και θα επαναφέρουν την ίδια γλυκιά ανάμνηση των παιδικών τους χρόνων, όταν με τη σχολική ποδιά και το κοντό παντελονάκι διάβαιναν το κατώφλι, του μονοθέσιου ή πολυθέσιου διδακτηρίου, της πόλης ή του χωριού τους για τα πρώτα γράμματα.
Πάνω σ’ αυτά τα πρώτα γράμματα, που δεν είναι μόνο γράμματα, αλλά όλα όσα βασικά αποκομίζει ο άνθρωπος στη στοιχειώδη εκπαίδευση, αρκετοί έχουν εργαστεί και έχουν προσφέρει αξιόλογες δουλειές με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, όμως η παρούσα έκδοση, εμποτισμένη από την προσωπική εμπειρία των δύο συγγραφέων, μαθητών στην παιδική ηλικία του Σχολείου των γενέθλιων Θυμιανών, διαθέτει ένα επιπρόσθετο σημαντικό συνάμα στοιχείο: είναι αφιερωμένο στον εμπνευστή και δημιουργό του, στον αείμνηστο δάσκαλο Δημήτριο Ι. Σκανδάλη, για τον οποίο η ίδρυση και λειτουργία του εκπαιδευτηρίου στα Θυμιανά αποτέλεσε στόχο και στοίχημα  ζωής, έτσι ώστε να απολαύσει την ικανοποίηση και να δει το έργο του σε πλήρη λειτουργία, μόλις τέσσερα χρόνια μετά από τις αρχικές του προσπάθειες.

Έκδοση και υλικό       

 
Οι δύο συγγραφείς, έμπειροι και καταξιωμένοι και σ’ αυτό τον τομέα, αφού στο ενεργητικό τους, έχουν ο καθένας να επιδείξει εργασίες, εκδόσεις για την ακρίβεια, πλην όλων των άλλων, που σήμερα θεωρούνται συλλεκτικές, στο κοινό τους αυτή τη φορά πόνημα, καταθέτουν την ψυχή τους, την εμπειρία και τα πρώτα ερεθίσματα που σαν παιδιά απεκόμισαν, απ’ αυτή την πρώτη για όλους «έξοδο στη ζωή», το Δημοτικό Σχολείο.
«Ο Σταύρος ήταν μόνιμος σιτιστής» αναφέρεται σε ένα από τα προλογικά κείμενα, υπογεγραμμένο από την Ιωάννα Λεμονιάδου, για να κάνει ο αναγνώστης την αναγωγή στην εποχή των σχολικών συσσιτίων, όταν ο σεβασμός στο αγαθό της τροφής ήταν απόλυτος και δεδομένος, από ήθος και αγωγή περισσότερο, παρά από ανέχεια.
Το βιβλίο βεβαίως συγκεντρώνει, ταξινομεί και παρουσιάζει όλο το υλικό του προσωπικού αρχείου του αείμνηστου Σκανδάλη, εμπιστευμένο στους συγγραφείς από τα παιδιά του, αρχειακό υλικό πολύτιμο, που δεν αρκείται να καταγράψει την γιγαντιαία προσπάθεια για την ίδρυση, οικοδόμηση και λειτουργία ενός σχολείου, αλλά να αναδείξει την πραγματική διάσταση ενός εκπαιδευτηρίου σε μια κοινότητα, με άλλα λόγια να επισημάνει ότι αυτό, το Σχολειό του χωριού, ήταν και παραμένει η καρδιά της τοπικής κοινωνίας, ο τροφοδότης της κοινωνικής, πολιτιστικής, γατί όχι και της πολιτισμικής ζωής των Θυμιανών.
Η έκδοση, ένα κομψό, εύχρηστο λεύκωμα, περιέχει πέραν των επιμελημένων κειμένων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από την ίδρυση του Σχολείου έως σήμερα, κείμενα των εκπροσώπων των συλλόγων των απανταχού Θυμιανουσίων, μαθητικές καταστάσεις, αλλά και μια περιεκτική και συνοπτική αναδρομή στην εκπαίδευση, από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Παράλληλα είναι μια ακόμη εξαιρετική δουλειά του εκδοτικού οίκου των Αντώνη και Γιάννη Παληού, ο οποίος έχει επιμεληθεί και όλα τα συγγραφικά έργα του Σταύρου Μιχαηλίδη και πιο συγκεκριμένα τα βιβλία: «Η συνέχεια του ταξιδιού», ένα ανθολόγιο με κείμενα εν ενεργεία και απόμαχων Χίων ναυτικών το 2000, «Σταύρος Λιβανός- Η χιώτικη ναυτιλιακή παράδοση στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας», το 2004 και «Οι Σχολές Εμπορικού Ναυτικού της Χίου, το 2006. Επίσης οι  εκδόσεις αλφα πι έχουν επιμεληθεί το λεύκωμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Χίου», του 2007, όταν τη διεύθυνση κατείχε η Ιωάννα Λεμονιάδου-Μιχαηλίδη.
Το βιβλίο έχει διατεθεί από τους δημιουργούς του υπέρ της κατασκευής και τοποθέτησης προτομής στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Θυμιανών, του εμπνευστή  του δημοδιδασκάλου Δ. Σκανδάλη, ενώ η επίσημη παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, χθες το απόγευμα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και στην οποία ο «π» ήταν εκεί. Φωτογραφικό υλικό και στοιχεία της εκδήλωσης στο αυριανό φύλλο.  
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ