22.5.2012 18:54

«Αποδικτύωση» στο Δίκτυο Μουσείων

ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ 3η ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η ετήσια Συνάντηση που είχε καθιερωθεί να πραγματοποιείται ημέρα κοντινή στη 18η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, πραγματοποιήθηκε το πρωινό του Σαββάτου, χωρίς όμως μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής, για να διαπιστωθεί ότι τα 24 μουσεία και συλλογές του νησιού παραμένουν αποκομμένα και ασυντόνιστα.
Με δυσχερή την πρόσβαση επισκεπτών, αλλά ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των μουσείων, των δημοσίων μη εξαιρουμένων, η κίνηση δημιουργίας Δικτύου σκοπό είχε να συνδράμει και να συντονίσει όλη αυτή την εθελοντική προσπάθεια, αφού όλα τα ιδιωτικά μουσεία και οι συλλογές είναι προϊόν εθελοντικού έργου.
Αν εξαιρέσει κανείς το δημιουργικό εργαστήρι για μαθητές το πρωί της Παρασκευής στην Πινακοθήκη, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, ελάχιστο ήταν το ενδιαφέρον για τις λοιπές εκδηλώσεις, συζητήσεις και ξεναγήσεις, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί και το μουσικό πρόγραμμα που ολοκλήρωνε τον κύκλο του προγράμματος.
Οι περιοδικές συναντήσεις εκπροσώπων των μουσείων της Χίου πάντως, σαν ιδέα και προσπάθεια, μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν, αφού δεν άντεξαν να συντηρηθούν, με την τρίτη ετήσια συνάθροιση των εκπροσώπων τους να καταλήγει σε requiem του όλου Δικτύου, όμως οι λίγοι που συμμετείχαν διαπίστωσαν ότι  τα αποτελέσματα, έστω και περιορισμένα, έχουν θετικό πρόσημο.
 
Πεπραγμένα
Μόνοι παρόντες στην αίθουσα Μηταράκη της Δημοτικής Πινακοθήκης, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Κ. Γανιάρης, επί προεδρίας του οποίου στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών δρομολογήθηκε το Μουσείο Μαστίχας, η Φ. Ξυλά-Φαφαλιού, επικεφαλής επιτροπής για την ίδρυση του Ναυτιλιακού Μουσείου Καρδαμύλων, ο ιδρυτής του Μουσείου Εκπαίδευσης των Λιβαδίων και εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Μουσείου Χίου που εδρεύει στην Καλλιμασιά.
Ο αντιδήμαρχος Π. Στεφάνου με την ευκαιρία ανακοίνωσε:
-  Τη δημοπράτηση του Μουσείου Μαστίχας.
-  Την κατάθεση των μουσειολογικών και μουσειογραφικών μελετών στο ΥΠ.ΠΟ. για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, γεγονός που θα συντελεστεί αμέσως μετά τις εκλογές.
-  Την πρόσληψη από το δήμο Χίου 250 προσώπων με πεντάμηνη σύμβαση, από τα οποία θα διατεθούν όσα απαιτούνται για τη λειτουργία μουσείων και μνημείων, από τον Πύργο-Βίγλα στο Πιτυός, έως το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς.
Στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία της ξενάγησης στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης από την κ. Ξυλά- Φαφαλιού, με την ιδιότητά της ως Ιστορικού Τέχνης, στην οποία ο αντιδήμαρχος πρόσφερε ένα από τα αριθμημένα αντίγραφα των έργων Γιαλούρη που παρασκευάζονται στην Πινακοθήκη, ως δείγμα αναγνώρισης, από πλευράς Δήμου, για τις υπηρεσίες της και την εθελοντική της εργασία στη δημιουργία του Δικτύου, κυρίως όμως για τις πολυετείς της προσπάθειες για την ίδρυση του Ναυτιλιακού Μουσείου Καρδαμύλων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ