22.5.2015 20:12

Από τον Σταύρο στον Σταύρο

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ»

Με επτά εισηγητές, επτά ερευνητές, με γνωστικά αντικείμενα τη σύγχρονη ναυτιλιακή ιστορία, τους θεσμικούς φορείς της ναυτιλίας αλλά και των μορφών ηγεσίας της, με αναμεσά τους το δικό μας ναύαρχο ΛΣ Σταύρο Μιχαηλίδη, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Θαλάσσιες Μεταφορές: το Ελληνικό παράδειγμα», στο Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδου».

Το ίδρυμα κατέχει μια από τις πλουσιότερες και σπανιότερες ναυτικές βιβλιοθήκες, οι εγκαταστάσεις του αναπτύσσονται σε τρία σημεία του Πειραιά, με κεντρικό κτίριο το νεοκλασικό του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ακτή Μουτσοπούλου και έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο ερευνητικό, επιστημονικό και κοινωνικό έργο, κυρίως σε θέματα που άπτονται της ναυτιλιακής έρευνας.

Οι επτά εισηγητές- ερευνητές εστίασαν στα παραδείγματα 7 προσωπικοτήτων που διαμόρφωσαν την ελληνική ναυτιλία τα τελευταία 130 χρόνια και την κληρονομιά τους που παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα. Από τον Λεωνίδα Εμπειρίκο, έως το Σταύρο Λιβανό και από τον Αντώνη Χανδρή, έως τον Αριστοτέλη Ωνάση, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις – μελέτες που αναδείκνυαν τον δυναμισμό, την ευστροφία και τις επιχειρηματικές κινήσεις εκείνων που κατέστησαν την ελληνική ναυτιλία στην παγκόσμια οικονομική κορυφή.

Ο «πατριάρχης» Σταύρος Λιβανός

Ο Στ. Μιχαηλίδης κλήθηκε να παρουσιάσει τον «πατριάρχη» της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας, τον καρδαμυλίτη Σταύρο Λιβανό, ο οποίος ανάμεσα στο πλήθος των επιτυχιών του κατέκτησε και την εξαιρετική διάκριση τον Οκτώβριο του 1960, της εγγραφής στα ελληνικά νηολόγια του χιλιοστού πλοίου, του ATLANTICQUEEN.

Ο ομιλητής έχοντας μελετήσει όσο λίγοι το φαινόμενο Στ. Λιβανού, έχει συγγράψει και εκδώσει την μελέτη του με τίτλο «Σταύρος Λιβανός- Η χιώτικη ναυτιλιακή παράδοση στην κορυφή της Παγκόσμιας Ναυτιλίας», επισημαίνοντας διάφορές πτυχές του χαρακτήρα και του επιχειρηματικού του δαιμόνιου, όπως το γεγονός ότι πρώτος εκείνος από τους Χιώτες εφοπλιστές ξεκίνησε να επενδύει σε νεότευκτα πλοία.

Το κοινό της εκδήλωσης αποτελούσαν ναυτιλιακοί παράγοντες του Πειραιά, πανεπιστημιακοί και πολλοί φοιτητές των πανεπιστημίων Ιονίου, Αιγαίου και Πειραιά, το οποίο και κατέκλεισε την μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη.

Ανάμεσα στους χορηγούς της ημερίδας συγκαταλέγεται και το Ίδρυμα Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης «Μαρία Τσάκος»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ