17.10.2014 13:31

«ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ» ζητά ΟΜΗΡΕΙΟ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΠΑΝ "ΟΧΙ"

«Ό,τι κτίζει ένας εκπαιδευτικός στην τάξη, σε διάστημα έξη μηνών, το καταστρέφει σε μισή ώρα μια τηλεοπτική εκπομπή». Με αυτή την εύλογη αποστροφή, όσο και πραγματική, ο Γιώργος Μαστοράκης, μέλος του ΔΣ του Ομηρείου και εκπαιδευτικός ο ίδιος, προσπάθησε, αλλά εις μάτην, να αποτρέψει το Σώμα, στο να παραχωρηθεί η αίθουσα Θεάτρου στην τηλεοπτική εκπομπή του ALPHA «ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΣ».
Η εταιρία παραγωγής από το καλοκαίρι αναζητά να της παραχωρηθεί ο χώρος για την πραγματοποίηση μιας ζωντανής εκπομπής, όμως η ανάληψη της νέας Διοίκησης του Πνευματικού Κέντρο επιτελέστηκε πρόσφατα, με την πρώτη του συνεδρίαση να πραγματοποιείται το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 15 Οκτωβρίου.
Η θέση Μαστοράκη, μόνο την Ελευθερία Λυκοπάντη βρήκε σύμφωνη, με τα υπόλοιπα μέλη να θεωρούν την πρόταση, σαν μια ευκαιρία προβολής του Ομηρείου και του νησιού γενικότερα.
Οι διιστάμενες απόψεις διατύπωσαν επιχειρήματα, σε ένα αυτονόητο κλίμα που βέβαια συνάδει στο χώρο και στο ήθος όλων των μελών του ΔΣ, με την επικρατέστερη πλευρά να πιστεύει ότι θα μπορεί η παραχώρηση να δώσει μια ανέλπιστη και ίσως διαφορετική ώθηση στον φτωχότατό μας τουρισμό.
Με αυτή την άποψη, εκφρασμένη από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Δημ. Καράλη συντάχθηκαν οι Άννα Φήκαρη, Γ. Γεωργιάδης, Ν. Φράσκος, Ν. Νύκτας και Στ. Καμπούρης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι  η πρόεδρος Εύη Καλκούνη, προτίμησε την λευκή ψήφο, επιλογή με την οποία ενδεχομένως να ήθελε να διατυπώσει τον προβληματισμό της, ίσως και μια μικρή ενόχληση από αυτό το ίδιο το γεγονός και τα σφικτά χρονικά περιθώρια, χωρίς να δίνεται η ευχέρεια στο Σώμα να μελετήσει όλες τις ιδιόμορφες παραμέτρους.

Αναθεώρηση το επόμενο βήμα
Ένα είναι βέβαιο πάντως, ότι όλο το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος και από μηδενική βάση, το θέμα της πολιτικής του Πνευματικού Κέντρου, από εδώ και στο εξής, πού παραχωρείται και πού όχι, ποιά κριτήρια θα ισχύουν και βεβαίως αφού ακούστηκε και αυτό, αν μια όποια άρνηση, σε μια θεατρική ή άλλη παραγωγή, είναι λογοκρισία ή όχι. Κρίνεται με άλλα λόγια, επιβεβλημένη η συζήτηση ώστε το Ομήρειο να επανακτήσει τη λάμψη και τη βαρύτητα των πρώτων του ετών λειτουργίας.
Στη συνεδρίαση αυτή τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να καταθέσουν αβίαστα σκέψεις και ιδέες για το τι Πολιτιστικό Κέντρο θέλουμε, και πώς το Ομήρειο προβάλει τη δουλειά του εντός και εκτός Χίου, που είναι και το ζητούμενο.
Στο ίδιο πνεύμα και στην ίδια λογική, συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί ο θεσμός των καλλιτεχνικών Εργαστηρίων, τα οποία ναι μεν εξυπηρετούν περί τους 600 σπουδαστές κάθε χρόνο, αλλά ενδεχομένως κάποια τμήματα ή και εκπαιδευτές να θέλουν επαναξιολόγηση, βελτίωση ή να αντικατασταθούν από νέα.
Έτσι, αφού έχει χαθεί αρκετός χρόνος, λόγω της εναλλαγής στη Δημοτική Αρχή, εγκρίθηκαν ομόφωνα, για την περίοδο 2014-15, τα ίδια τμήματα και με τους ίδιους εκπαιδευτές, όπως την προηγούμενη χρονιά, με τα μαθήματα να ξεκινούν στο τέλος του μήνα. Ακόμη αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος σε κάποια από αυτά, θα ανατεθούν σε νέους εκπαιδευτές, οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει σχετική αίτηση, έτσι ώστε να δίνεται και σε εκείνους η ευκαιρία να δείξουν μέσω του Πνευματικού Κέντρου τη δουλειά τους.

Και μια έκπληξη
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το «παρών» έδωσαν και τα εννέα μέλη του, κάτι που έχει να συμβεί πάρα πολύ καιρό, ενώ το ΔΣ και τους πολίτες που παραβρέθηκαν, περίμενε μια ευχάριστη, όσο και πρωτότυπη έκπληξη: ένας μικρός μπουφές, δια χειρός Καλκούνη.
Δυο-τρεις αλμυρές και γλυκές σπιτικές γεύσεις, συνοδεία αναψυκτικών, για ένα καλωσόρισμα, μια «δέσμευση» και ένα σημειολογικό συμβολισμό, στην καλή συνεργασία, την επικοινωνία, κυρίως όμως τη θέληση όλων και την κατάθεση της καλής τους πρόθεσης, για προαγωγή του Ομηρείου, της πνευματικής μας ζωής και της πολιτιστικής δημιουργίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ