18.9.2012 10:19

11 θησαυροί της Βιβλιοθήκης Κοραή που αξίζει να δείτε

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΑΗ ΩΣ ΤΟΝ ΑΡΓΕΝΤΗ Ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ

 
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου “Αδαμάντιος Κοραής” ιδρύθηκε το 1792 ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου. Τον κυρίως πυρήνα της αποτελούσαν τότε τα βιβλία του Αδαμάντιου Κοραή και φίλων του Ελλήνων  του εξωτερικού. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιβλιοθήκες, με συνολικά 250.000 τίτλους που φιλοξενεί  σημαντικές συλλογές χειρογράφων χιακού ιστορικού ενδιαφέροντος ως επί το πλείστον, δυσεύρετων ομηρικών εκδόσεων και παλαιτύπων, σπάνιων εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ου αιώνα, καθώς και προσωπικές συλλογές Χίων λόγιων.
 
Ο Κοραής γεννήθηκε το 1748. Σπούδασε ιατρική στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Μετοίκησε στο Παρίσι  το 1788. Διέγραψε μια λαμπρή πορεία ως φιλόλογος και εθνεγέρτης, έχοντας πάντα κατά νου τη σκλαβωμένη Ελλάδα και την αγαπημένη του Χίο.
 
Η βιβλιοθήκη που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του, ήταν η σημαντικότερη βιβλιοθήκη της Ανατολής μέχρι την καταστροφή της Χίου το 1822. Καταστράφηκε δε δις, το 1822 και το 1881. Μετά το σεισμό του 1881, μετεγκαταστάθηκε στο κτίριο που στεγάζεται ως σήμερα, το όποιο διαμορφώθηκε με δωρεά του ευεργέτη Φιλίππου Αργέντη. Το 1948, με πρωτοβουλία του ιδίου κτίστηκε ο δεύτερος όροφος, όπου στεγάζονται Το Λαογραφικό Μουσείο και η Πινακοθήκη.
 
Λίγα χρόνια πριν, το 1932 ο Φίλιππος Αργέντης ιδρύει το σύλλογο "Αργέντη" σκοπεύοντας στη διάσωση του λαογραφικού και ιστορικού υλικού της Χίου. Το 1937 γίνονται τα εγκαίνια του "Εθνολογικού Μουσείου", το οποίο στεγάστηκε αρχικά σε μια αίθουσα του Γυμνασίου Χίου. Έκτοτε το υλικό πλουτίστηκε είτε λόγω δωρεών ή λόγω νέων αγορών από το μεγάλο ευεργέτη.
 
Φτάνοντας στο 1948, ο ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου Φίλιππος Αργέντης αποφασίζει να επεκτείνει το κτίριο της Βιβλιοθήκης, προσθέτοντας δεύτερο όροφο, ώστε να συστεγαστεί η Λαογραφική Συλλογή και οι Ιστορικοί και Τοπογραφικοί Πίνακες της Χίου, δωρεές του ιδίου. Το 1962 γίνονται τα εγκαίνια των νέων αιθουσών.
 
Μετά το θάνατο του το 1974, ο γιος του Παντελής Φ. Αργέντης δωρίζει και άλλα βιβλία και πίνακες στο Μουσείο το οποίο επεκτείνει, τροποποιεί και διαμορφώνει στη σημερινή του μορφή. Οι πίνακες που ως τις μέρες μας στολίζουν την είσοδο της Βιβλιοθήκης, το χώρο της σκάλας και το διάδρομο του ορόφου και αναφέρονται στην Ιστορία της Χίου, προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Φιλίππου Π. Αργέντη.
 
Οι Θησαυροί
 
Χρειάστηκαν αρκετές επισκέψεις για να διακρίνουμε  έντεκα από τα πλέον ενδιαφέροντα εκθέματα, ανάμεσα στους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς της Βιβλιοθήκης και του Λαογραφικού Μουσείου, με τη βοήθεια του πολύ ευγενικού και άρτια καταρτισμένου προσωπικού της Βιβλιοθήκης, του Μουσείου και της Πινακοθήκης, πάντα υπό την αρωγή, ενθάρρυνση και διακριτική επίβλεψη του Προέδρου Χρίστου Μπελλέ.
 
 
 
 

  • H “Ιστορία της ιατρικής” του Κέλσου (Medicinae Liber - Celsus , Aulus Cornelius, c.25 B.C.-c.50 A.D. ) χωρισμένη σε οκτώ τόμους. Χρονολογείται στα 1493, έχει εκδοθεί στη Βενετία και βρίσκεται στο 13.274 τίτλων και 6μ. ύψους Α' Βιβλιοστάσιο, που είναι απρόσβατο για το κοινό. Πρόκειται για τον παλαιότερο τίτλο που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη.

 

  • Η πρώτη Ελληνική Σημαία που υψώθηκε στις 11.11.1912, τη μέρα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους στο Διοικητήριο, η οποία δεσπόζει σε ειδική προθήκη στο χώρο του αναγνωστηρίου.

 

  • Η “Description de l’Egypte”, αποτελούμενη από 14 εικονογραφημένους τόμους (1809-1822), η οποία αποτελεί δωρεά του Μεγάλου Ναπολέοντα προς τιμή του Αδαμαντίου Κοραή.

 

  • Το 2ο χειρόγραφο του Γενναίου Κολοκοτρώνη, γνωστό με τον τίτλο “Απομνημονεύματα”, το οποίο καλύπτει την ιστορική περίοδο 1821-1862.

 

  • Το σύγχρονο μοναδικό αντίγραφο του "L'ASTROLABE", αστρονομικού ρολογιού που βρίσκεται στο Μουσείο του Στρασβούργου της Γαλλίας.

 

  • Το “Ανάγλυφο υπέρθυρο” του γλύπτη Α.Φραγκούλη, η μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στην είσοδο της Βιβλιοθήκης. Κατασκευάστηκε για το υπέρθυρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του 1870. Η πλάκα έφτασε στη Χίο στις αρχές Απριλίου 1871 και φέρει αναμνηστική επιγραφή, ανάγλυφη παράσταση της Σφίγγας, του συμβόλου της Χίου και της παιδείας καθώς και τα ονόματα των εφόρων.

 
 

  • Οι δύο πίνακες με κοινό τίτλο “Η φυγή των Χιωτών” του L. Gavagnin (1843), που κοσμούν την είσοδο της βιβλιοθήκης.

 

  • Η μοναδική συλλογή από πορσελάνινα ομοιώματα των ενδυμασιών που φορέθηκαν στη Χίο από το 16ο ως τον 20ο αιώνα, και μπορεί να απολαύσει κάποιος στην Αίθουσα Γ του Μουσείου. Τα αγαλματάκια φιλοτεχνήθηκαν στο Λονδίνο από την D.Court, μετά από ειδική παραγγελία του Φ.Αργέντη, ενώ οι μήτρες στη συνέχεια καταστράφηκαν κατόπιν επιθυμίας του, ώστε η συλλογή να γίνει μοναδική.

 

  • Η συλλογή από κογχύλια της Μεσογείου. Δωρεά του διευθυντή του Αγγλικού Τηλεγραφείου στη Χίο Ιωάννη Κουιντάνα το 1901. Εκτίθενται σε ειδική προθήκη στην είσοδο της Βιβλιοθήκης και προξενούν το θαυμασμό με την ποικιλία των σχημάτων και των χρωμάτων τους.

 

  • Η νομισματική Συλλογή του Σπ. Αργυροπούλου, αποτελούμενη από 188 νομίσματα, αρχαία, βυζαντινά και νεότερα, 1 μολυβδόβουλο του 8ου μ.χ και έξι μετάλλια

 

  • Τα ιστορικά κειμήλια και τα προσωπικά αντικείμενα σημαντικών χιακών μορφών. Βρίσκονται σε όλες τις αίθουσες και ανήκαν στον Αδαμάντιο Κοραή, τον Λέων Καλβοκορέση, το Γιάννη Ψυχάρη, τον Κων. Άμαντο, το Γεώργιο Θεοτοκά, την οικογένεια Αργέντη κ.ά. Εκτός από την ιστορική και συλλεκτική τους αξία, η θέα τους προξενεί έντονη συγκίνηση, γιατί συνδέονται με μεγάλα γεγονότα και πρόσωπα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ