Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου “Αδαμάντιος Κοραής” ιδρύθηκε το 1792 ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου. Τον κυρίως πυρήνα της αποτελούσαν τότε τα βιβλία του Αδαμάντιου Κοραή και φίλων του Ελλήνων του εξωτερικού. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιβλιοθήκες, με συνολικά 250.000 τίτλους που φιλοξενεί σημαντικές συλλογές χειρογράφων χιακού ιστορικού ενδιαφέροντος ως επί το πλείστον, δυσεύρετων ομηρικών εκδόσεων και παλαιτύπων, σπάνιων εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ου αιώνα, καθώς και προσωπικές συλλογές Χίων λόγιων.
Ο Κοραής γεννήθηκε το 1748. Σπούδασε ιατρική στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Μετοίκησε στο Παρίσι το 1788. Διέγραψε μια λαμπρή πορεία ως φιλόλογος και εθνεγέρτης, έχοντας πάντα κατά νου τη σκλαβωμένη Ελλάδα και την αγαπημένη του Χίο.
Η βιβλιοθήκη που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του, ήταν η σημαντικότερη βιβλιοθήκη της Ανατολής μέχρι την καταστροφή της Χίου το 1822. Καταστράφηκε δε δις, το 1822 και το 1881. Μετά το σεισμό του 1881, μετεγκαταστάθηκε στο κτίριο που στεγάζεται ως σήμερα, το όποιο διαμορφώθηκε με δωρεά του ευεργέτη Φιλίππου Αργέντη. Το 1948, με πρωτοβουλία του ιδίου κτίστηκε ο δεύτερος όροφος, όπου στεγάζονται Το Λαογραφικό Μουσείο και η Πινακοθήκη.
Λίγα χρόνια πριν, το 1932 ο Φίλιππος Αργέντης ιδρύει το σύλλογο "Αργέντη" σκοπεύοντας στη διάσωση του λαογραφικού και ιστορικού υλικού της Χίου. Το 1937 γίνονται τα εγκαίνια του "Εθνολογικού Μουσείου", το οποίο στεγάστηκε αρχικά σε μια αίθουσα του Γυμνασίου Χίου. Έκτοτε το υλικό πλουτίστηκε είτε λόγω δωρεών ή λόγω νέων αγορών από το μεγάλο ευεργέτη.
Φτάνοντας στο 1948, ο ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου Φίλιππος Αργέντης αποφασίζει να επεκτείνει το κτίριο της Βιβλιοθήκης, προσθέτοντας δεύτερο όροφο, ώστε να συστεγαστεί η Λαογραφική Συλλογή και οι Ιστορικοί και Τοπογραφικοί Πίνακες της Χίου, δωρεές του ιδίου. Το 1962 γίνονται τα εγκαίνια των νέων αιθουσών.
Μετά το θάνατο του το 1974, ο γιος του Παντελής Φ. Αργέντης δωρίζει και άλλα βιβλία και πίνακες στο Μουσείο το οποίο επεκτείνει, τροποποιεί και διαμορφώνει στη σημερινή του μορφή. Οι πίνακες που ως τις μέρες μας στολίζουν την είσοδο της Βιβλιοθήκης, το χώρο της σκάλας και το διάδρομο του ορόφου και αναφέρονται στην Ιστορία της Χίου, προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Φιλίππου Π. Αργέντη.
Οι Θησαυροί
Χρειάστηκαν αρκετές επισκέψεις για να διακρίνουμε έντεκα από τα πλέον ενδιαφέροντα εκθέματα, ανάμεσα στους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς της Βιβλιοθήκης και του Λαογραφικού Μουσείου, με τη βοήθεια του πολύ ευγενικού και άρτια καταρτισμένου προσωπικού της Βιβλιοθήκης, του Μουσείου και της Πινακοθήκης, πάντα υπό την αρωγή, ενθάρρυνση και διακριτική επίβλεψη του Προέδρου Χρίστου Μπελλέ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.