20.3.2013 10:13

Ζητούμενο η ετοιμότητα της Περιφέρειας έναντι των σεισμών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΕΝΤΟΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΑΣΟ ΓΙΑΚΑΛΗ

Ερώτηση σχετικά με την Ετοιμότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση κινδύνων από τους σεισμούς κατέθεσε προς το Ν. Γιακαλή ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Β. Τεντόμας.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρει αναλυτικά:

«Την άνοιξη του 2012 απεστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) σε όλο το δημόσιο τομέα το με αριθ. πρωτ. 2450/09-04-2012 έγγραφο με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων».

Στο έγγραφο αυτό προσδιορίστηκαν με αναλυτικό τρόπο οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων και δόθηκαν συντονιστικές οδηγίες ανά στάδιο επιχειρήσεων και δράση πολιτικής προστασίας με σκοπό την αναθεώρηση του σχεδιασμού και των δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, μεταφορές αρμοδιοτήτων των Υπουργείων, αλλαγές στην υπαγωγή φορέων, κλπ).

 Επειδή η αντισεισμική προστασία βασίζεται κυρίως στις δράσεις πρόληψης από πλευράς των δομών του κράτους, όπως είναι ο προσεισμικός έλεγχος κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, η ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών, η συνέργεια, συνεργασία και συντονισμός των δομών Αυτοδιοίκησης και εμπλεκόμενων φορέων.

Επειδή η Ελλάδα είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες (πρώτη στην Ευρώπη και έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο), σημειώνεται δε ότι έχουν περάσει 14 χρόνια από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό στην Αθήνα και σχεδόν 20 χρόνια από τους μεγάλους σεισμούς σε Αίγιο και Γρεβενά.

Επειδή το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ επέφερε σημαντικές αλλαγές στο τοπίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας νέα δεδομένα, όσον αφορά στη διάχυση αρμοδιοτήτων και τη διαχείριση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας.

 

 

 

Ερωτάται  ο κ. Περιφερειάρχης:

1.     Έχει ολοκληρωθεί από τη Περιφέρεια ο Σχεδιασμός ή η Αναθεώρηση του Σχεδιασμού των δράσεων Πολιτικής Προστασίας, όπως αυτές προβλέπονται στο έγγραφο της ΓΓΠΠ;

2.     Έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες που εξασφαλίζουν την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων της Περιφέρειας, όπως αυτές προσδιορίζονται στην εγκύκλιο της ΓΓΠΠ;

 3.     Έχει συσταθεί η επιτροπή πρωτοβάθμιου προσεισμικού έλεγχου κτιρίων αρμοδιότητας Περιφέρειας; Έχουν ολοκληρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες τον απαιτούμενο έλεγχο;

 4.     Έχει η Περιφέρεια προχωρήσει στη σύνταξη Μνημονίου Ενεργειών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων;

 5.     Έχει η Περιφέρεια (Περιφερειακές Ενότητες) και οι Δήμοι, σε συνεργασία, προσδιορίσει χώρους ικανούς για την υποδοχή και διαβίωση των πληγέντων μετά από σεισμό (χώροι καταυλισμών) με κατάλληλες υποδομές (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, κλπ) σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και κατά πόσο διαθέσιμοι είναι οι χώροι αυτοί;»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ