24.7.2012 17:11

Tο ύστατο χαίρε στη Μ. Πασσαλή

ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΩ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ

Το τελευταίο αντίο θα πουν αύριο στις 17:00 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής των Άνω Καρδαμύλων οι συγγενείς, οι γνωστοί και οι φίλοι της αείμνηστης Μαρίας Πασσαλή. 

Στη μνήμη της Μαρίας
 
Με αδιαμφισβήτητο το δραματικό του πράγματος, για όλες ανεξαιρέτως τις αδικοχαμένες ζωές του χθεσινού τραγικού συμβάντος, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, επαγγελματική πορεία ή κοινωνική καταξίωση, η εφημερίδα θεωρεί ως ελάχιστο, να αφιερώσει δυο λέξεις στη Μαρία Γεράρδη-Πασσαλή, εκφράζοντας δημόσια την οδύνη της, για τη φίλη, αγωνίστρια, βιοπαλαίστρια και επιεικώς πολυπράγμονα δημιουργό.
Χαράκτρια, ζωγράφος, ενδυματολόγος, αλλά παράλληλα παρούσα σε άπειρες εικαστικές διοργανώσεις, στη Χίο και τη Θεσσαλονίκη, η Μαρία αφήνει ένα τεράστιο κενό, αφού χειμώνα- καλοκαίρι, σε κάθε ευκαιρία, σε εκπαιδευτικά εργαστήρια και εκθέσεις, έδινε το δικό της παρών με καλλιτεχνήματα και εξαιρετικά απίθανες κατασκευές.
Ως υπεύθυνη των εικαστικών εργαστηρίων του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία δημιούργησε και λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία επί σειρά ετών, πέτυχε ένα επιπρόσθετο όφελος για την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Χίο: να αναπτύξει συνεργασίες με τους κυριότερους πολιτιστικούς φορείς της πρωτεύουσας της Μακεδονίας.
Πλειάδα πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, κριτικών και ιστορικών τέχνης διάνθιζαν διοργανώσεις, του δήμου και της πάλαι ποτέ νομαρχίας, της Περιφέρειας σήμερα, όλοι προσκεκλημένοι με τη φροντίδα και την πρωτοβουλία της, έργο που συνολικά και ειδικά, έφερε την προσωπική της σφραγίδα.
Στο Ομήρειο, στις κατασκηνώσεις των Σκλαβιών, στο Ιστορικό 1ο Γυμνάσιο, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στις γιορτές Αγροτουρισμού, στις εκδηλώσεις του πολιτιστικού καλοκαιριού, στο 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ στη Γη της Μαστίχας το 2008, σε παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ και σε θεατρικά έργα, σκηνοθετημένα από το Δημ. Αυδελιώδη, στο Εργαστήρι Χαρακτικής των Μεστών,- άλλο ένα ακόμη υλοποιημένο της όραμα-  όπως και σε άλλους δημόσιους χώρους και διοργανώσεις-συναντήσεις,  έχουν φιλοξενηθεί δουλειές της, έτσι ώστε να έχει γίνει ευρύτερα γνωστό το δημιουργικό και πολυμέτωπο ταπεραμέντο της.
Ενεργό μέλος, γενική γραμματέας, τα τελευταία χρόνια, του δραστήριου Συλλόγου Χίων Θεσσαλονίκης «Η Αγία Μαρκέλλα», της αναγνωρίζουν όλοι ότι υπήρξε η ψυχή του, από εμπνεύστρια δράσεων  για την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό, έως μεσολαβήτρια για την υλοποίησή τους και από παρουσιάστρια και ερευνήτρια θεματικών, καλλιτεχνικών πάντα, ενοτήτων, έως εκτελεστική εργάτης. Τη συναντούσαμε πολύ συχνά, αναψοκοκκινισμένη και ιδρωμένη, σε δημιουργική και παραγωγική υπερδιέγερση, αλλά πάντα με το φωτεινό της πλατύ χαμόγελο και πάντα πρόθυμη και παθιασμένη, να εξηγήσει, να ενημερώσει, να προβάλει και εν κατακλείδι να μας συγκινήσει και να μας ευαισθητοποιήσει. Να μοιράσει και να μοιραστεί τη χαρά της δημιουργίας, της εικαστικής σύλληψης, της γαλήνης, της καλλιέργειας, της ολοκλήρωσης και της ψυχικής ανάτασης που η Τέχνη προσφέρει στον άνθρωπο.
Όλο αυτή η πληθωρική ιδιοσυγκρασία, όλο αυτό το δημιουργικό «καθήκον», γιατί για τη Μαρία η δημιουργία ήταν πρωτίστως καθήκον, είχαν αποδέκτη και συνάμα στόχο, ιδίως τα μικρά παιδιά, αφού σε κάθε διοργάνωση πολύς χρόνος και ακάματη ενέργεια ήταν αφιερωμένα σε αυτά και στα οποία εκείνη, έδινε αφειδώς τον ίδιο τον εαυτό της.
Στη νεαρή Δέσποινα, τη μοναχοκόρη της που περπατά στα ίδια δημιουργικά βήματα, την ευχή να συνεχίσει την ίδια καλλιτεχνική ρότα και στους ηλικιωμένους τραγικούς γονείς της, ο Θεός ας δίνει παρηγορία. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ