25.10.2012 12:11

Υπονομεύει το πεδίο βολής η ίδια η Ταξιαρχία

• «ΘΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΠΑΝΤΟΙΟΤΡΟΠΩΣ» ΔΙΑΜΥΝΗΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΑΝΟΥΣΟΙ

Θεατές στην επανάληψη ενός γνώριμου σκηνικού θα γίνουμε όλοι μέσα στις επόμενες μέρες. Η απόφαση της 96 ΑΔΤΕ να εκτελέσει βολές με πραγματικά πυρά στο ακρωτήρι του Μελανιούς από τις 29 Οκτωβρίου ως τις 2 Νοεμβρίου αναζωπυρώνει μια αδιέξοδη συζήτηση στο νομό, αυτή τη φορά με πλήρη την ευθύνη της Ταξιαρχίας.
Χωρίς να αποσπάσει την αποδοχή της μικρής κοινωνίας του Μελανιούς και, προφανώς, χωρίς καμία στρατηγική στο πιο ακανθώδες για την ίδια θέμα, ανακοινώνει μονομερώς την εκτέλεση των βολών και ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στο Μελανιός.
«Αν, υπολογίζοντας στην ολιγανθρωπία του χωριού μας, αποτολμήσετε  την  επανάληψη βολής σε αυτό, να γνωρίζετε ότι αυτή θα αποτραπεί παντοιοτρόπως και για ό,τι θα επακολουθήσει η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου εσάς», ανέφερε ρητά σε επιστολή του προς το δήμαρχο Χίου ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του Μελανιούς, Στ. Δάφνος.
 
«Δε θα συμπράξω στην εξαπάτηση»
Ο πρόεδρος του Μελανιούς είχε ερωτηθεί εγγράφως από το δήμαρχο αν συναινεί να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα η εγκατάσταση του πεδίου βολής. Ο κ. Δάφνος είχε απαντήσει με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο:
«Οι συγχωριανοί μου συναίνεσαν στη διεξαγωγή της ασκήσεως βολής στο χωριό μας (και μάλιστα σε ιδιοκτησίες τους), αφού πείστηκαν από εμένα ότι σύμφωνα  με τη δική σας και του διοικητή της 96 ΑΔΤΕ -δημόσια και κατ’ ιδίαν- ρητή διαβεβαίωση,  η άσκηση θα διεξαχθεί άπαξ στα πλαίσια της εκ περιτροπής διεξαγωγής της σε διάφορες περιοχές της νήσου μας, διαβεβαίωση την οποίαν εκείνοι και εγώ εκλάβαμε ως υπεύθυνη, ειλικρινή και εν τελευταία αναλύσει ως λόγο τιμής, παρά το γεγονός ότι πολλοί σοβαροί άνθρωποι μας έλεγαν τότε ότι η διαβεβαίωση αυτή ήταν εκ προοιμίου ψευδής και ανειλικρινής και απέβλεπε αποκλειστικά και μόνο στην παραπλάνηση    και  τον εφησυχασμό μας.
Η εντός αθέτηση του λόγου σας δικαιώνει , ατυχώς, τους παραπάνω,  και γνωστοποιούμενη θα επισύρει -πρωτίστως εναντίον μου- την  οργή, την αγανάκτηση και την αηδία των συγχωριανών μου, οι οποίοι δικαιολογημένα θα με κατηγορήσουν ότι συνέπραξα στην εξαπάτησή τους και διέπραξα σε βάρος τους ατιμία», ανέφερε.
 
Χωρίς αντίδωρα
Η 96 ΑΔΤΕ επιβεβαιώνει την υποψία ότι βρίσκει στο Μελανιός και την ολιγάριθμη παρουσία κατοίκων του το γεωγραφικό θύμα για την μεταφορά μιας οχλούσας δραστηριότητας. Αν και ξεκίνησε διάλογο την προηγούμενη χρονιά, ουδέποτε τον εξέλιξε, δεν έδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για την περιοχή κι επανέρχεται τώρα ως επικυρίαρχος που απλά θέλει να κάνει τη δουλειά του.
Η αντίδραση των Μελανούσων, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα με συνέλευση των μελών της «Μέλαινα Άκρας», είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης στρατηγικής για το θέμα. Αν δε το χειριστεί διαφορετικά, θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να παρατείνει την αναζήτηση πεδίου βολής, με όποια αποτελέσματα για το αξιόμαχο των δυνάμεων της.
 
Η ΖΩΝΗ ΤΩΝ ΒΟΛΩΝ
Από τη Στρατιωτική Υπηρεσία ανακοινώθηκε ότι επικίνδυνη περιοχή για την εκτέλεση των βολών είναι αυτή που περικλείεται από τα σημεία: ύψωμα Μελιντάρια – ύψωμα Πλακωτός – ύψωμα Τσόμπος – ύψωμα Ψαλίδι – ύψωμα Κάβουρας – ακρωτήριο Βακελώνας και η θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 6νμ από την ακτή ανάμεσα στο ακρωτήρι Μελανιός και ακρωτήρι Βακελώνας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ