19.7.2023 19:34

«Τσιρότο στη διαχείριση των αδέσποτων το καταφύγιο αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία» - Βίντεο

Τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, ανέλυσε μέσα από σημερινές του δηλώσεις, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σιδερής Ντομάτας, σημειώνοντας ότι, ακόμα και σήμερα αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν κατανοήσει τον ρόλο του Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων.

Όπως εξήγησε, αυτό το οποίο προέχει, είναι η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, που πολλαπλασιάζει τον αριθμό των αδέσποτων ζώων στο νησί, αφού σε διαφορετική περίπτωση ακόμα και πολλαπλάσια καταφύγια δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα.

«Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων δεν είναι ένα κλουβί στο οποίο κλείνουμε τα αδέσποτα ζώα. Είναι ένα καταφύγιο στο οποίο ο Δήμος θα παρέχει φροντίδα στα αδέσποτα μέχρι να βρουν μία οικογένεια που θα τα υιοθετήσει. Σημασία για εμάς έχει η υιοθεσία των αδέσποτων ζώων. Σε διαφορετική περίπτωση, η νομοθεσία προβλέπει ότι, μέσα σε 3 μήνες θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στο σημείο όπου βρέθηκαν», ανέφερε ο κ. Ντομάτας.

Το νέο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων θα δημιουργηθεί στην περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ του Δήμου Χίου, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο.

Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί εκ νέου η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης κτηνιάτρου, η οποία θα είχε ολοκληρωθεί την άνοιξη αλλά η κτηνίατρος που επιλέχθηκε από τον διαγωνισμό αρνήθηκε τη θέση, θα ξεκινήσει η διαδικασία για ένταξη σε πρόγραμμα αγοράς βαν και εξοπλισμού ενώ θα ολοκληρωθεί η κατασκευή σελίδας του Δήμου Χίου για την προώθηση των αδέσποτων σε οικογένειες.

Σύμφωνα με τον κ. Ντομάτα, ο Δήμος Χίου από τα 10.000 ευρώ που ξόδευε ανά έτος για ιατρικές πράξεις, ειδικά φέτος, το συγκεκριμένο κονδύλιο θα φθάσει τις 80.000 ευρώ μέχρι τέλος του 2023.

Παράλληλα από τις 4.000 ευρώ που δίνονταν για τροφές στα φιλοζωικά σωματεία, φέτος το συγκεκριμένο ποσό φθάνει περί τις 35.000 ευρώ.

Αναφορικά με τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων, ο κ. Ντομάτας, εξήγησε ότι μέσα από τις διαδικασίες που επέλεξε εξοικονόμησε περί τις 80.000 ευρώ και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου, ο Δήμος Χίου θα φθάσει στο στάδιο της έκδοσης οικοδομικής άδειας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ