13.3.2013 15:03

Τροχαία Χίου: Οι ποδηλάτες πρέπει να τηρούν τον Κ.Ο.Κ.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΙΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Η κυκλοφορική αγωγή είναι εικόνα γενικότερου πολιτισμού, της κουλτούρας και της παιδείας ενός τόπου, όπου είναι διακριτοί οι ρόλοι της πολιτείας αλλά και της οικογένειας, των γονέων, του οικείου περιβάλλοντος.

Η ποδηλασία διέπεται από νόμους που περιέχονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και το  εθιμικό δίκαιο, που μπορεί να εφαρμοσθεί και διασταλτικά.

Ανεξέλεγκτοι

Οι ποδηλάτες έχουν την αίσθηση ότι η οδήγηση ποδηλάτου δεν ελέγχεται από την Τροχαία, που δείχνει μεγάλη ανεκτικότητα.

Ο Υποδιοικητής της Τροχαίας Χίου Γιάννης Αραμπατζής τονίζει ότι το ποδήλατο θεωρείται όχημα και οι ποδηλάτες είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να ακολουθούν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως όλοι οι άλλοι οδηγοί.

Υπάρχουν διατάξεις για δρόμους που επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο πεζών  και ποδηλατών αλλά εδώ δεν εφαρμόζονται αφού δεν υπάρχουν τέτοιοι οδοί. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Τροχαία δείχνει ανοχή ερμηνεύοντας διασταλτικά τη νομοθεσία, επειδή το ποδήλατο είναι πιο ακίνδυνο  από τα άλλα οχήματα, αλλά και για να μη δημιουργήσει κοινωνική αναταραχή.

Η συλλογικότητα

Στην υπόθεση  παρεμβαίνει ο σύλλογος Ποδηλατείν, με αιχμή του δόρατος τον τρόπος ζωής τους και τα μυνήματα που  περνάνε. Η χρήση των φώτων πορείας είναι πια δεδομένη, αλλά το  ειδικό κράνος και το  φωσφοριζέ γιλέκο δεν έχουν ευρεία αποδοχή.

Έως τώρα η δράση του συλλόγου περιοριζόταν σε ηχητικά μυνήματα και σποτ, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την προσέλκυση του στο αντικείμενο. Είχαν γίνει και κάποιες ενημερωτικές παρουσιάσεις στην μαθητική κοινότητα, που τώρα όμως θα πάρουν τη μορφή οργανωμένων σεμιναρίων. Η αρχή γίνεται στις 21 Μαρτίου από το γυμνάσιο του Κάμπου και θα ακολουθήσουν τα άλλα σχολεία σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 «Θα πάμε σχολείο – σχολείο, θα κάνουμε δουλειά υποδομής, συνδυάζοντας  πάντα θεωρητική και πρακτική εξάσκηση. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να μεταδώσουμε  στον κόσμο την κυκλοφορική ποδηλατική παιδεία» δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Γκιούλης.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Κώστας Μαϊστράλης  απορρίπτει την κατηγορία της ποδηλατικής ασυδοσίας, αλλά δέχεται ότι υπάρχει γενικότερο έλειμμα κυκλοφορικής παιδείας. Όμως η δράση του συλλόγου, το στίγμα που δίνουν τα μέλη του και ο διαρκώς αυξανόμενος όγκος των ποδηλατιστών, έχουν συντελέσει στη βελτίωση της γενικότερης οδηγικής συμπεριφοράς αλλά και στο σεβασμό των δικαίων του ποδηλάτη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ