11.7.2014 15:04

Τριπλή παρέμβαση της Αρχαιολογίας

Το Φθινόπωρο θα αρχίσουν τα έργα επισκευής της Κρήνης του Μελέκ Πασσά, απέναντι από το εργατικό Κέντρο, από το Εργαστήρι Συντήρησης της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  Χίου. Η μελέτη ολοκληρώθηκε από τη  Διεύθυνση Συντήρησης  και οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από το Εργαστήρι με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας με μικρή πίστωση από Εθνικούς Πόρους. Στο έργο περιλαμβάνονται ο καθαρισμός των επιφανειών, η αποκατάσταση και συμπλήρωση των μαρμάρων, η στεγανοποίηση της στέγης, αλλά και άλλες εργασίες. κατά την πρόοδο των εργασιών

«Οι εργασίες είναι πολλές, αλλά θα γίνουν και άλλες που δεν ορίζονται από τη μελέτη. Θα προχωράμε τις αποκαταστάσεις και θα επεμβαίνουμε σε όποιες άλλες χρειάζεται, που θα αποκαλύπτονται κατά την πρόοδο των εργασιών. Το μνημείο είναι σε κακή κατάσταση και κατά την εξέλιξη του έργου θα αποκαλυφθούν πολλά προβλήματα που δεν είναι ορατά τώρα», σημειώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Όλγα Βάσση.

 Πολυχώρος πολιτισμού ο Μεντρεσσές

Σε Πολυχώρο Πολιτισμού, θα μετατραπεί τελικά το κτίριο του Μεντρεσσέ, του παλιού Τούρκικου ιεροδιδασκαλείου στην αυλή της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου στο κάστρο, στο οποίο για πολλά χρόνια στεγάστηκε και το δημοτικό σχολείο της περιοχής. Το αναπλασμένο κτίριο θα φιλοξενεί τη Βυζαντινή Βιβλιοθήκη της Εφορείας, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις σχετικές με το αντικείμενο. 

Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις το κτίριο θα παραδοθεί αναπλασμένο τον Οκτώβριο του 2015. «Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό, αλλά ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε», δηλώνει η Ο. Βάσση.

Το έργο χρηματοδοτείται από μέρος των πιστώσεων των 2,5 εκ. ευρώ του προγράμματος  ΕΣΠΑ, που καλύπτει και τις επεμβάσεις στα  τείχη και τις στοές της επιθαλάσσιας περιοχής του μνημείου.

Τα Βενετσιάνικα κανόνια

Στην πίσω αυλή της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου στο Κάστρο, μπροστά στο Εργαστήριο Συντήρησης Αρχαιοτήτων, έχουν μεταφερθεί προσωρινά τα μεγάλα πράσινης απόχρωσης μπρούτζινα  Βεντσιάνικα ναυτικά κανόνια, που παλιά ήταν εκτεθειμένα στην αυλή του Μεζητιέ τζαμιού. Πολλοί ρωτούν που έχουν μεταφερθεί και γιατί δεν εκτίθενται πουθενά. Η μεταφορά έγινε για να διευκολυνθούν αρχικά οι εργασίες επισκευής του τζαμιού και στη συνέχεια του μιναρέ.

Η 3η Ε.Β.Α δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επιστραφούν στην παλιά τους θέση μετά την ολοκλήρωση των έργων ή θα εγκατασταθούν σε άλλο χώρο που θα δημιουργηθεί.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ