9.4.2019 9:23

Τμήματα γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας

Ο   Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας περιγράφει λεπτομερώς τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας ενώ αναλύει τα μαθήματα που πρέπει να εξεταστεί ο υποψήφιος προκειμένου να εισαχθεί στο εν λόγω τμήμα.

Περιγραφή

Τα τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας έχουν σκοπό να προσφέρουν στους φοιτητές τους τις απαραίτητες γνώσεις της γαλλικής γλώσσας, της λογοτεχνίας, και του γαλλικού πολιτισμού, αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της μετάφρασης, της επικοινωνίας καθώς και της γλωσσολογικής έρευνας, σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Εργασιακά

Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως καθηγητές γαλλικών, στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι υπάγονται στον Κλάδο Π.Ε. 05, ΓαλλικήςΓλώσσας. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και ως διερμηνείς ή μεταφραστές. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τις επίσημες μεταφράσεις (μεταφράσεις, δηλαδή, που γίνονται δεκτές από δημόσιους φορείς) μπορούν να πιστοποιούν μόνο: α) οι δικηγόροι, β) οι απόφοιτοι του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και γ) η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι και 2014 δεν ήταν υποχρεωτικό να είναι κάποιος κάτοχος πτυχίου Γαλλικής Φιλολογίας για να εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών (αρκούσε η αποδεδειγμένη άριστη γνώση της γλώσσας ύστερα από την απόκτηση της σχετικής επάρκειας). Από το 2014 και έπειτα όλες οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, Τμήμα Γ΄ Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας και Εποπτείας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, στο διάστημα από 26/3/2014 έως την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης καθορισμού κριτηρίων παραμένουν σε εκκρεμότητα.Οι απόφοιτοι των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι οι μόνοι οι οποίοι αποκτούν αυτόματα την άδεια διδασκαλίας.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 324, 8-2-2017, Τεύχος Β', οι πτυχιούχοι των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, μετά την αναγνώριση των πτυχίων τους, διαθέτουν επάρκεια προσόντων για τη διδασκαλία της γλώσσας στα κέντρα ξένων γλωσσών.

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στα εξής:

  • Σε τράπεζες, οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα και διεθνείς οργανισμούς.
  • Στην ευρύτερη εκπαίδευση και την κατάρτιση, ιδιωτική και δημόσια.
  • Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (μεταφραστές / διερμηνείς).
  • Σε επιχειρήσεις και, γενικά, σε θέσεις που χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις της γαλλικής γλώσσας.
  • Στον τουρισμό (ξενοδοχεία, ξεναγήσεις, εστίαση, πολιτισμική διαχείριση, κ.ά.)
  • Στη δημοσιογραφία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
  • Σε εκδοτικούς οίκους ως επιμελητές κειμένων.
  • Σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, UNESCO, UNICEF) και στις διάφορες υπηρεσίες της Ε.E., στον μεταφραστικό κυρίως τομέα.
  • Στις μεταφορές, π.χ. αεροπορικές εταιρείες.
  • Σε όλα τα επαγγέλματα διαπολιτισμικής διαχείρισης με έμφαση στο λόγο.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

 

  • Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε ειδικό μάθημα (γαλλικά) και ο συντελεστής του μαθήματος είναι 2 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 200).
  • Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 493-Β΄/18.03.2009, από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2010 κι έπειτα άλλαξε ο τρόπος εξέτασης των ειδικών μαθημάτων Ξένων Γλωσσών. Με αυτό τον τρόπο εξέτασης οι υποψήφιοι βαθμολογούνται σε τρεις (3) ενότητες α) Κατανόηση Γραπτού Λόγου (30/100 μονάδες), β) Γλωσσική Επίγνωση (30/100 μονάδες) και γ) Παραγωγή Γραπτού Λόγου (40/100 μονάδες). Όσον αφορά στις ενότητες (α) και (β), δίνεται στους υποψήφιους αυθεντικό κείμενο έκτασης περίπου 330−370 λέξεων, και, για την μεν ενότητα (α) οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε 8-10 ερωτήσεις που αφορούν στο κείμενο, για την δε ενότητα (β) οι υποψήφιοι πρέπει να ολοκληρώσουν 3 δραστηριότητες / ασκήσεις, που η καθεμία περιλαμβάνει 5 ερωτήσεις. Όσον αφορά στην ενότητα (γ), δίνεται στους υποψήφιους ένα θέμα και τους ζητείται να συντάξουν, στην ξένη γλώσσα, κείμενο έκτασης περίπου 180−200 λέξεων.
  • Στο ΠΕ 05, καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας μπαίνουν οι απόφοιτοι που κατέχουν Πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της ημεδαπής ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.

 

 

  Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ