24.7.2023 10:12

Τι χρειάζονται τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα;

Γράφει η Δέσποινα Βασιλάκη, Ειδική εκπαιδευτικός –φιλόλογος, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά πραγματικά ευτυχισμένα; Γιατί άραγε αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη ευχή των γονιών; Οι απόψεις πολλές το ίδιο και οι θεωρίες. Ο καθένας μας έχει όμως μια διαφορετική απάντηση. Άλλοι μιλούν για υλικά αγαθά, άλλοι για παιχνίδια, άλλοι για σχολική και επαγγελματική επιτυχία, άλλοι για οικογένεια κ.α. Πολλά παιδιά όμως που έχουν όλα τα παραπάνω δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένα.

Τι είναι όμως η ευτυχία; Πολλοί είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν τι είναι η ευτυχία; Οι θεωρίες πολλές όμως διαφέρουν πολύ από την καθημερινή μας ζωή και η διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους, κάνει την αντίληψη και την θεωρία τους για την ευτυχία τελείως διαφορετική. Κοινό στοιχείο όλων των θεωριών είναι πως η ευτυχία δεν είναι κάτι που μπορεί να το κερδίσει μέσα από μια κατάκτηση ή από ένα αγαθό. Την ευτυχία την νιώθεις μέσα από τα πιο απλά πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινή σου ζωή, αρκεί να μπορείς να τα ζήσεις.

Για να μάθει ένα παιδί να είναι ευτυχισμένο πρέπει πρώτα να μάθει να αγαπά. Μάθετε στα παιδιά την λέξη «αγαπώ» αρχίζει από α και τελειώνει σε ω. Η αρχή και το τέλος είναι η αγάπη. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αγαπούν, να το λένε και να το ακούνε από έμβρυα κιόλας. Ένα παιδί που παίρνει αγάπη θα δώσει και αγάπη. Αυτό το παιδί θα γίνει ένα ευτυχισμένος ενήλικας.
Προφανώς και οι γονείς έχουν την πιο δύσκολη δουλειά. Οι συμβουλές αμέτρητες ας δούμε όμως κάποιες από αυτές βγαλμένες από τα πιο συχνά λάθη των γονέων.

• Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, ξεχωριστό.
• Αναγνωρίστε τα συναισθήματα τους και ακούστε τα προσεκτικά. Προσπαθήστε να δώσετε μια λύση στο πρόβλημα του.
• Επαινέστε τα και αναγνωρίσετε την προσπάθεια τους.
• Προσφέρετε αγάπη. Χτίστε ένα περιβάλλον ασφαλές, ένα καταφύγιο. Είναι πολύ πιο εύκολο για τα παιδιά να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο αν ξέρουν ότι στο σπίτι υπάρχει άφθονη αγάπη. Θυμίστε τους ότι δεν είστε εκεί για τα εύκολα μόνο και ότι θα τα αγαπάτε ό,τι και να γίνει.

Μην ξεχνάτε! Η ευτυχία έρχεται σε εκείνους που εκτιμούν ό,τι έχουν όταν το έχουν…

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000 (εσωτ1)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ