30.10.2015 10:08

Θυρανοίξια της πρώτης ορθόδοξης εκκλησίας μετά το 1922

ΣΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Ιστορικές στιγμές για μία ακόμη φορά θα ζήσουν όσοι βρεθούν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στην Αλάνια της Τουρκίας, εκεί όπου για πρώτη φορά μετά το 1922 θα τελεστούν τα θυρανοίξια της πρώτης ορθόδοξης Εκκλησίας, της Παναγίας της Πισιδιώτισσας.

Η εικόνα  αυτή της Παναγίας, όπως φαίνεται από τις γραπτές πηγές, είναι μία από τις αρχαιότερο βυζαντινές εικόνες. Ο ναός στον οποίον  βρισκόταν αποθησαυρισμένη είχε κτιστεί πρός τιμήν της Θεοτόκου και ήταν στην πόλη Σωζόπολη της Πισιδίας, το σημερινό Uluborlu, γι αυτό και ονομάστηκε Πισιδιώτισσα. Η ύπαρξη της εικόνας στη Σωζόπολη μαρτυρείται μέχρι και τον 8ον αιώνα, οπότε παύουν να υπάρχουν πληροφορίες για αυτήν. Η σπάνια ιδιαιτερότητα  που παρουσιάζει η παράσταση την βρεφοκρατούσας αυτής Θεοτόκου είναι ότι βαστάζει τον Χριστό με το αριστερό χέρι, ενώ με το δεξί ευλογεί. Όχι τόσο σπάνιο αλλά πρωτότυπο εν πολλοίς είναι και το γεγονός ότι φέρει αυτοκρατορικό στέμμα, στοιχείο κοινό με την απεικόνιση της Παναγίας Ατταλειώτισσας. Σύμφωνα με τις πηγές, από το δεξί χέρι της Θεοτόκου που ευλογεί, έρρεε άφθονο μύρο, με το οποίο γίνονταν θαύματα.

Οι πρώτες μαρτυρίες για την εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας ανάγονται στον 6ον αιώνα. Η πρώτη μαρτυρία προέρχεται από τον βίο του αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου, Επισκόπου Αναστασιουπόλεως. 

Εκδρομή από τη Χίο στην Αττάλεια

Για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών το Sunrise Tours διοργανώνει 5ήμερη εκδρομή σε Αττάλεια, Αλάνυα και Παμούκαλε από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου. Η εκδρομή περιλαμβάνει διαμονή σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων ενώ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τιμή παρέχονται στο τηλέφωνο 227141390.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ