19.6.2023 14:23

Τα προϊόντα της χιώτικης γης στο επίκεντρο των φοιτητών του πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια- Βίντεο

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρότζεκτ με τη συμβολή του Χιώτη επικεφαλής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Study Abroad in Greece Γιάννη Παππά, πραγματοποιείται στο νησί μας για δεύτερη χρονιά από τις 9 Ιουνίου έως και τις 6 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 31 φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ, το οποίο την πρώτη χρονιά απέσπασε εντυπωσιακές κριτικές από τους συμμετέχοντες, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να βρεθούν στο νησί, στο πλαίσιο ιδιωτικών διακοπών με τις οικογένειές τους, μελετά τα προϊόντα της χιώτικης γης, ως βάση για εξερεύνηση και ανάλυση μεσογειακών συστατικών και τροφίμων, καθώς και για  σύγκριση άλλων μεσογειακών και μη μεσογειακών διατροφικών προτύπων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι συμμετέχοντες μελετούν τα διατροφικά συστήματα μέσω συγκεκριμένων προϊόντων που παράγονται στο νησί, όπως το μέλι, τα εσπεριδοειδή, το κρασί, το ελαιόλαδο, τα βότανα και φυσικά τη μαστίχα.

Οι φοιτητές καθημερινά μελετούν τη διαδρομή του φαγητού από το χωράφι στο πιάτο, συμμετέχοντας σε εκδρομές αλλά και επισκέψεις σε ελαιώνες, φάρμες, κτήματα εσπεριδοειδών και άλλα σημεία, γευματίζοντας παράλληλα σε εστιατόρια και ταβέρνες της Χίου με επίκεντρο τη χιώτικη κουζίνα.

Στόχος, όπως εξήγησε ο Γιάννης Παππάς, είναι η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει θεσμό και να επαναλαμβάνεται όχι μία φορά αλλά περισσότερες φορές μέσα στον χρόνο και κυρίως σε περιόδους εκτός τουριστικής σεζόν.

Την ικανοποίησή του, για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος, εξέφρασε μέσα από δηλώσεις του και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Γιάννη Παππά για τη συνεισφορά του στο συγκεκριμένο εγχείρημα, εστίασε στο γεγονός ότι για έναν ολόκληρο μήνα, σπουδαστές από την άλλη άκρη του κόσμου γίνονται ένα με την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας δεσμούς φιλίας, γινόμενοι παράλληλα και πρεσβευτές της Χίου στο εξωτερικό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ