8.3.2022 14:31

"Σύννεφα πολέμου και στη γειτονιά μας, συναγερμός παντού για μας και τα παιδιά μας!"

Μήνυμα του Συλλόγου Γυναικών Χίου για την 8η Μάρτη 2022

Στις 8 Μάρτη δυναμώνουμε το σύνθημα "Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών".

Η φετινή 8η Μάρτη θα γιορταστεί με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν στην περιοχή μας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος ενάντια στους λαούς, που καταδικάζονται στη φτώχεια και την προσφυγιά, γίνεται για τα κέρδη των λίγων, για τους φυσικούς πόρους, τους δρόμους μεταφοράς τους, τον έλεγχο των αγορών. Γι’ αυτό είναι ένα πόλεμος ιμπεριαλιστικός. Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου δεν έχουμε κανένα συμφέρον από τους πολέμους που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις, οι μεγάλοι όμιλοι, που τους εξυπηρετούν ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και τους πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. 

Παλεύουμε εδώ και τώρα ώστε η χώρα μας να σταματήσει να εμπλέκεται σε ένα τέτοιο πόλεμο, που έχει θανάσιμες και ανυπολόγιστες συνέπειες. Παλεύουμε για να σταματήσει η χρήση εδαφών, για να κλείσουν οι πολεμικές βάσεις στη χώρα μας, για να σταματήσει η αποστολή πολεμικού υλικού, που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» εμπλέκοντας και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Παλεύουμε για να μην αφήσουμε να χυθεί το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος ληστών, ενός κράτους ή ομάδας κρατών ή διεθνών οργανισμών. 

Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες, αφού έχουν στρώσει το έδαφος για το σημερινό πόλεμο με την πολιτική τους. Τα Κόμματά τους και σήμερα ομονοούν. Έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε επιθετικό προγεφύρωμα  των σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, που διεξάγει ένα εγκληματικό πόλεμο για τα δικά της συμφέροντα. 

Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία, για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία. Το αγωνιστικό της μήνυμα φωτίζει στις σύγχρονες συνθήκες την κοινή μας πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση.

Ειδικά φέτος, οι γυναίκες εργάτριες, οι άνεργες, όλοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και τα καθημερινά αδιέξοδα, με τις δυσβάστακτες αυξήσεις στο ρεύμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, με τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας, που οξύνει ήδη ακόμα περισσότερο η πολεμική αντιπαράθεση με νέο κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας.

Καλούμε τις εργαζόμενες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις άνεργες, τις συνταξιούχους, τις φοιτήτριες, τις νέες γυναίκες να ξεσηκωθούμε ενάντια σε αυτή την πολιτική. Είναι ακριβώς αυτή που θεωρεί τις ανάγκες μας «κόστος», τσακίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα δικαιώματά μας στην Υγεία, την Παιδεία, τη μητρότητα. Τσακίζει τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας. Αυτή η πολιτική οδηγεί μέσα από το κυνήγι του κέρδους στον πόλεμο για να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο όσοι μας ληστεύουν και σε καιρό ειρήνης. «Ο πόλεμός τους τσακίζει ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους», όπως λέει και ο ποιητής.

Δεν θα μας σώσει κανένας «σωτήρας». Απ’ τους αγώνες μας αντλούμε δύναμη και κουράγιο για να πυκνώσουμε το ποτάμι της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, ιδιαίτερα την εργοδοτική, κρατική. 

Μετατρέπουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα. Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στη γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Η δράση στο γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο είναι η "ασπίδα προστασίας" της γυναίκας για να παλέψουμε μαχητικά να αλλάξουμε τη ζωή μας!

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ