30.11.2020 16:03

Συνεχίζεται η αύξηση της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο

Την ίδια στιγμή η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων

Στα ύψη ο αριθμός των ανέργων στο Βόρειο Αιγαίο, το μήνα Οκτώβριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΟΑΕΔ στην ιστοσελίδα του.

Δυστυχώς η συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά εργασίας η οποία εντείνεται με την πανδημία του κορονοϊού, αποτυπώνεται πλέον με τον πιο δραματικό τρόπο στα νούμερα και τις στατιστικές που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και τα οποία αφήνουν ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον. Το χειρότερο όλων δε, είναι ότι πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς που αποτυπώνουν κατά πολλές χιλιάδες την αύξηση των ανέργων πολιτών στη χώρα μας, υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες οι ζωές των οποίων έχουν αλλάξει δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Δραματικός Οκτώβριος

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της καταγραφής των ανέργων για τον Οκτώβριο στα νησιά μας , οι άνεργοι έφτασαν τα 15.951 άτομα. Η αύξηση σε σύγκριση με το μήνα Σεπτέμβριο είναι κατά 582 άτομα και ποσοστό  3,79%.

Αρκετά πιο δραματική είναι η εικόνα της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο στον πίνακα της ετήσιας ανεργίας, όπου μπορεί κανείς να δει συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Ο αριθμός των ανέργων πέρυσι τον Οκτώβριο ήταν 14.654, η ετήσια αύξηση δηλαδή είναι κατά 1.297 άτομα Για πρώτη φορά εξάλλου, μετά από πολλά χρόνια το Βόρειο Αιγαίο, πρωταγωνιστεί σε ποσοστά αύξησης ανέργων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας οι οποίες στην ετήσια αύξηση καταγράφουν πολύ μικρότερα ποσοστά. Ειδικότερα το Βόρειο Αιγαίο είναι δεύτερο  στην αύξηση ανέργων με  ποσοστό 8,85%, μετά την Περιφέρεια Πελοποννήσου που καταγράφει αύξηση κατά 9,16%. Τρίτη Περιφέρεια στην αύξηση του ποσοστού της ετήσιας ανεργίας είναι η Κρήτη  με ποσοστό 7,56%.

Νέοι και Μακροχρόνια άνεργοι 

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρατηρεί κανείς στα στατιστικά που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ είναι η αύξηση που εμφανίζεται και στις δύο κατηγορίες ανέργων, τους μακροχρόνιους με χρόνο ανεργίας πάνω από 12 μήνες  και τους νέους ανέργους με μικρότερο χρόνο ανεργίας του ενός έτους. Ειδικότερα ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων το μήνα Οκτώβριο αγγίζει τα 7.508 και είναι αυξημένος κατά 103 άτομα σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο. Συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2019 ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων είναι αυξημένος κατά 818 άτομα και ποσοστό 12,23%.

Ο αριθμός των νέων ανέργων αντίστοιχα αγγίζει τα 8.443  άτομα και είναι αυξημένος κατά 479 ανέργους και ποσοστό  6,01% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2019.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά 

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού των ανέργων του Βορείου Αιγαίου, μπορεί να κάνει κανείς, μελετώντας τους πίνακες που σχετίζονται με το φύλο, την εκπαίδευση και την ηλικία των ανέργων στα νησιά μας.

Γυναίκες 

Αναμφίβολα πρωταθλήτριες στην ανεργία είναι οι γυναίκες οι οποίες καταγράφουν αριθμό ανέργων διπλάσιο από αυτό των ανδρών. Ειδικότερα οι άνεργες γυναίκες για το μήνα Οκτώβριο στο Βόρειο Αιγαίο φτάνουν τα 10.355 άτομα ενώ οι άνδρες είναι μόλις 5.258 άτομα. Με λίγα λόγια στα νησιά μας 2 στους τρεις ανέργους είναι γυναίκες.

30-44 

Ηλικιακά, πρωταθλήτρια στην ανεργία είναι η δυναμική ομάδα των 30 – 44 με συνολικά 6.155 ανέργους. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 45 -54 με 3.479 ανέργους και η ομάδα των 55-64 με 2.318 άτομα. Μικρότερους αριθμούς ανέργων κάτω των 2 χιλιάδων ατόμων καταγράφονται στις μικρότερες ηλικίες από 20 έως 30 ετών.

Απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας 

Σε ότι αφορά στο επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων, πρωταθλητές στην ανεργία είναι οι απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 7.878 άτομα, ακολουθούν οι απόφοιτοι της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 4.247 άτομα και οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων με 2.549 άτομα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ