19.4.2019 9:50

Σύλλογος αλληλεγγύης και στήριξης δανειοληπτών

Χίος 17.4.2019

Προς Δ.Σ. Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χίου

Αγαπητοί κύριοι ,

Με αφορμή την δυσχερή οικονομική θέση στην οποία βρέθηκε ο συμπολίτης μας κύριος Γ. Παληός , την οποία είχε το αξιέπαινο θάρρος να κοινοποιήσει σε όλους μας , πήρα τη πρωτοβουλία να συντάξω την παρούσα επιστολή για να καταθέσω μια πρόταση η οποία προέκυψε μετά από έντονο προβληματισμό για το πως θα μπορούσα εγώ η ίδια ατομικά να τον βοηθήσω , καθώς έχω βρεθεί και εγώ , όπως χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες , αντιμέτωπη με την εφιαλτική πίεση του τραπεζικού συστήματος .

Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ουσιαστική ατομική βοήθεια κανείς μας δεν μπορεί να προσφέρει ,πέρα από την ηθική στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση όλων μας από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα του .

Η λύση λοιπόν οφείλει να είναι συλλογική δράση αλληλεγγύης . Προτείνω λοιπόν την ίδρυση ενός συλλόγου , μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , μέλη του οποίου θα είναι :

Α. Όσοι πολίτες έχουν δάνεια τα οποία ενώ μάχονται να εξυπηρετούν συστηματικά , παραμένουν ανέπαφα και ανεξόφλητα ως προς το κεφάλαιο , ενώ αντιθέτως προστίθενται διαρκώς νέοι τόκοι υπερημερίας .

Β. Όσοι πολίτες λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας έκαναν παύση πληρωμών προς τις τράπεζες με αποτέλεσμα να απειλούνται από πλειστηριασμούς και αναγκαστικά μέτρα .

Γ. Όσοι πολίτες υπέγραψαν δανειακές συμβάσεις με όρους παράνομους και καταχρηστικούς που τους οδήγησαν σταδιακά σε επαγγελματικό τέλμα και τώρα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν .

Δ. Όσοι επαγγελματίες - επιχειρηματίες στενάζουν υπό τον ζυγό των τραπεζών και της υπερφορολόγησης .

Ε. Όσοι πολίτες έχουν καταρτισμένη επιστημονική γνώση (δικηγόροι , οικονομολόγοι , λογιστές ) και προτίθενται να συνεισφέρουν και να συνδράμουν στη συλλογική αυτή διαδικασία .

ΣΤ. Οποιοσδήποτε πολίτης ή επιχείρηση επικροτεί αυτή τη προσπάθεια και θέλει να συνεισφέρει .

Εάν και εφόσον η τοπική κοινωνία αγκαλιάσει την προσπάθεια και προχωρήσουμε στην ίδρυση καταστατικού για τον εν λόγω σύλλογο τα μέλη του συλλόγου θα υποχρεωθούν σε μια ετήσια ή μηνιαία συνδρομή για την δημιουργία ενός κοινού ταμείου το οποίο θα συνδράμει και θα ενισχύει οικονομικά όσα εγγεγραμμένα μέλη έρχονται αντιμέτωπα με τα αναγκαστικά μέτρα και την απειλή των πλειστηριασμών . Η δυνατότητα της συνδρομής και της συνεισφοράς είναι προφανές ότι θα καθοριστεί από την δυναμική του συλλόγου και τον αριθμό των μελών που θα τον απαρτίσουν .

Ενδεικτικά εάν ο σύλλογος που θα δημιουργηθεί καταφέρει να συγκεντρώσει περί τα χίλια εγγεγραμμένα μέλη τα οποία θα έχουν την μηνιαία υποχρέωση να καταβάλουν λόγου χάρη το ποσό των 5€ , θα συγκεντρώνεται το ποσό των 5000€ μηνιαίως , δηλαδή 60000€ ανά έτος που θα διατίθενται πάλι για τις ανάγκες των μελών του συλλόγου και για την οικονομική ενίσχυση όσων είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πλειστηριασμού πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας .

Θεωρώ ότι η αγριότητα και ο όλεθρος της εποχής που διανύει η χώρα μας θα αντιμετωπιστούν μόνο με συλλογικές δράσεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο , επαγγελματία και μη , που σήκωσε στη πλάτη του το βάρος της οικονομικής παρακμής του κράτους λόγω της πολιτικής ασυδοσίας των προηγούμενων δεκαετιών και του σαθρού τραπεζικού συστήματος .

Συλλογικά έχουμε δύναμη , συλλογικά μπορούμε να πετύχουμε από μια απλή επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων και κούρεμα των τόκων , μέχρι την ακύρωση των παράνομων και καταχρηστικών δανειακών συμβάσεων κατά περιπτώσεις όπως έχει συμβεί με εκατοντάδες δανειολήπτες που κινήθηκαν νομικά κατά των τραπεζών , στα δικαστήρια όλης της χώρας . Συλλογικά μπορούμε να τους κερδίσουμε .

Ας κάνει η Χίος την αρχή , ας είμαστε εμείς η πρώτη κοινωνία που θα προβεί σε μια τέτοια συλλογική δράση αλληλεγγύης . Ας δώσουμε το έναυσμα και το παράδειγμα για παρόμοιες κινητοποιήσεις και σε αλλά μέρη της Ελλάδας .

Σας καλώ λοιπόν να δώσετε τη δέουσα προσοχή στη παρούσα πρόταση και να σταθείτε αρωγοί σε αυτή τη προσπάθεια , ενημερώνοντας τα μέλη σας και συγκαλώντας μια συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε το ζήτημα , να ανταλλάξουμε απόψεις και να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους για την υλοποίηση του .

Με εκτίμηση

Δέσποινα Νεαμονίτη

Έμπορος

Οποίος πολιτης θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με το ζήτημα στο

email: neamdesp@hotmail.com

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ