11.2.2013 13:01

Στο βηματισμό της Μικρασίας

ΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

Ολοκληρώθηκαν οι δύο κύκλοι των σεμιναρίων επιμόρφωσης των γυμναστών που εργάζονται στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Χίου στους παραδοσιακούς χορούς των Ελλήνων της Καππαδοκίας.
Το επιμορφωτικό εργαστήρι οργάνωσε η σχολική σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Χίου Ευδοκία Σαμουηλίδου,  με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πολύτιμος συνεργάτης ο  χοροδιδάσκαλος Κώστας Σιταράς, που μετέδωσε  τις γνώσεις του στους θετικούς αγωγούς που είχε δίπλα του,  οι οποίοι με τη σειρά τους ανέλαβαν την αποστολή να μεταγγίσουν στους μαθητές όσα διδάχθηκαν.
«Aς κρατήσουμε στην καρδιά μας τα ήθη, τα έθιμα, τη μουσική και τους χορούς που συντρόφευαν τους προπαπούδες μας  στη Μικρά Ασία και ας τα παραδώσουμε στις επόμενες  γενιές, διατηρώντας ζωντανή την πολιτιστική μας κληρονομιά», τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγηση της η σχολική σύμβουλος, που για την καλύτερη και ευκολότερη ενημέρωση τροφοδότησε τους συναδέλφους της με cd, dvd και πλούσιο έντυπο υλικό.
«Οι νέοι μας πρέπει να μάθουν τον τρόπο ζωής, το βοιωτικό επίπεδο, τη λαϊκή σοφία των προγόνων μας, όπως εκφράζονται στο παραδοσιακό τραγούδι και στον παραδοσιακό χορό, για να γίνουν φορείς του Ελληνικού τρόπου ζωής», συμπλήρωσε  ο Κώστας Σιταράς, που τους πήρε από το χέρι και τους μύησε βήμα -βήμα στα μυστικά των χορών των περιοχών.
Το κλειστό γυμναστήριο γέμισε νότες και οι γυμναστές ακολούθησαν με θρησκευτική  ευλάβεια και επαγγελματική αφοσίωση τα βήματα του  καρσιλαμά,  του Ατάρι, του μπάλου, του χορού των κουταλιών, του Ενταλή, του Μέντιλι, του Τσοπανάρ και άλλων γνωστών παραδοσιακών σκοπών.
Στο τέλος τα πρόσωπα όλων έλαμπαν από ικανοποίηση για τα όσα διδάχθηκαν και για τον πλούτο της παράδοσης που θα μεταγγίσουν στα σχολεία
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ