19.4.2016 15:41

Στα παρά πέντε θα δοθούν και φέτος οι παραλίες;

ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΜΠΑ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Το πάθημα, δεν έγινε μάθημα στους κυβερνώντες που και φέτος ως φαίνεται με ρυθμούς δημοσίου, θα προχωρήσουν στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής  Απόφασης  για την παραχώρηση των παραλιών  στους Δήμους.

Πέρσι η διαδικασία ξεκίνησε στην αρχή του καλοκαιριού σχεδόν,θέτοντας με το πιστόλι στον κρόταφο, τον Δήμο αλλά και τους επαγγελματίες που έτρεχαν και δεν έφταναν  ώστε να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες οι πρώτοι και να μπορέσουν να δουλέψουν κερδίζοντας τον χαμένο χρόνο οι δεύτεροι.

"Ακόμα δεν έχει περιέλθει η διαχείριση στους Δήμους. Αναμένεται η ΚΥΑ", σημειώνει με νόημα ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανήςσυμπληρώνοντας, "κακώς καθυστερούν, δυσκολεύουν τη ζωή όλων μας".

Άγνωστο το που και πόσες

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αναφορικά με τον αριθμό των παραλιών που θα μισθωθούν, αν θα συμπληρωθούν οι ήδη υπάρχουσες με νέες και γενικότερα το πού και πώς θα μπορέσει να επιχειρήσει παραλιακά ο κάθε ενδιαφερόμενος. Έχοντας και την περσινή εμπειρία ο Δήμος Χίου θα αποφύγει τα λάθη ή ακόμη και τις αστοχίες της προηγούμενης χρονιάς εξετάζοντας όλους τους παράγοντες και όποιο ενδιαφέρον προκύψει. Η εκμετάλλευση των παραλιών προφανώς είναι ένας τομέας του "επιχειρείν"  που απλώνεται γεωγραφικά ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει. "Δεν είναι απαραίτητο να δοθούν προς εκμετάλλευση οι ίδιες παραλίες με πέρσι. Θα εξετάσουμε όλες τις προτάσεις νέες ή παλιές. Αν π.χ. ζητηθεί το Μερσινίδι που πέρυσι δεν ήταν, θα πρέπει να το εξετάσουμε" ανέφερε ο κ. Καραμανής, συμπληρώνοντας πως πέρα από το ενδιαφέρον, παράγοντες που προσμετρούνται είναι: η μορφολογία της παραλίας, να τηρούνται κάποιες αποστάσεις από καταστήματα κ.λπ., όμως  όλοι αυτοί θα οριστούν από την Κ.Υ.Α. που ακόμη αναμένεται.

Η διαδικασία

Μετά την έκδοση της Κ.Υ.Α., ο Δήμος Χίου θα παίρνει το αίτημα από τους ενδιαφερόμενους, θα ελέγχει μηχανικός αν μπορεί να μισθωθεί ο χώρος και στη συνέχεια, αν μπορεί, ο δήμος θα προχωρά στη δημοπράτηση του.

"Εμείς έχουμε ήδη ορίσει δικηγόρο να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να μας γνωμοδοτεί κ να παρακολουθήσει τη διαδικασία των δημοπρασιών για να αποφύγουμε φαινόμενα προηγούμενων ετών" δήλωσε ο κ. Καραμανής.

Τα απρόβλεπτα

Ένα σημαντικό μειονέκτημα της περσινής υπουργικής απόφασης ήταν το μικρό χρονικό διάστημα της εκμίσθωσης. Τόσο οι επαγγελματίες όσο και ο Δήμος θα ήθελαν να εκμισθώνονται οι παραλίες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ώστε ειδικά ο επαγγελματίας να μπορέσει να κάνουν απόσβεση της επένδυσης και να καταβάλει κανονικά το μίσθιο. Από το περιεχόμενο και τους όρους της Κ.Υ.Α. θα εξαρτηθεί το όποιο ενδιαφέρον υπάρξει σε καιρούς ομολογουμένως πολύ δύσκολους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ