11.7.2014 15:14

Το σχέδιο Επιτροπάκη για την επισκευή της Παθολογικής

• ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ»

Από την πρώτη επαφή του Γιώργου Επιτροπάκη με το Νοσοκομείο Χίου του έκανε αλγεινή εντύπωση η ταυτόχρονη παρουσία δυο κόσμων. Των ανέσεων και των σύγχρονων υποδομών των τμημάτων της νέας πτέρυγας, σε αντίθεση με τις ταλαιπωρημένες από την παλαιότητα εγκαταστάσεις της αρχικής πτέρυγας, εκεί όπου συνεχίζουν να λειτουργούν τα πιο πολυσύχναστα τμήματα του «Σκυλιτσείου», Παθολογική και Καρδιολογική.

Οι επιλογές ήταν δυο: είτε θα παρέπεμπε στο απροσδιόριστο μέλλον τη συντήρηση κι αυτών των χώρων, καλυπτόμενος πίσω από την ανυπαρξία χρηματοδότησης, είτε θα έθετε ως κεντρικό του στόχο τουλάχιστον τα κρεβάτια της Παθολογικής να στεγάζονται σε χώρους που δεν θα ενοχλούν ασθενείς και επισκέπτες.

Μια πρώτη εκτίμηση του κόστους των παρεμβάσεων, βάση και της μελέτης που συνόδευε τις εργασίες της νέας πτέρυγας, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε στο σύνολο της,  υπολογίστηκε ότι θα κυμανθούν στο 0,5 εκ. ευρώ. Ποσό που επέτρεψε να αναδειχθεί η δεύτερη δυνατότητα, της εκκίνησης των εργασιών με πιστώσεις από έσοδα του ίδιου του Νοσοκομείου.

Ο αγώνας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Υπάρχουσες πιστώσεις, αυξημένες αποδόσεις από την αξιοποίηση της νοσοκομειακής περιουσίας και κυρίως διαρκή έγνοια να αυξηθούν τα έσοδα του Νοσοκομείου από τα νοσήλια επιτρέπουν στη σημερινή διοίκηση να θέτει ήδη σε εφαρμογή το σχεδιασμό της.

Στην παλιά Χειρουργική

Ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή μεταφορά της Παθολογικής σε χώρους της παλιάς Χειρουργικής, οι οποίοι θα ανασκευαστούν κατάλληλα. Η επιφάνεια των χώρων δεν θα επιτρέψει την τοποθέτηση περισσότερων κλινών, ωστόσο οι συνθήκες νοσηλείας προβλέπονται αισθητά αναβαθμισμένες, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός κρεβατιών ανά δωμάτιο θα είναι τα τρία, ενώ θα δημιουργηθούν και μονόκλινα ή δίκλινα.

Ταυτόχρονα προβλέπεται η τοποθέτηση μπάνιου και τουαλέτας σε κάποια από αυτά ή περισσότεροι ανάλογοι χώροι ακόμα και για όσα δωμάτια δεν γίνει εφικτό να διαθέτουν ενσωματωμένους τους χώρους υγιεινής.

Δημοπρατήθηκε

Ο Γ. Επιτροπάκης δεν επιθυμεί να περιμένει εις το διηνεκές μια χρηματοδότηση για να ξεκινήσει. Ήδη η διοίκηση του «Σκυλιτσείου» δημοπράτησε τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα, απ’ τα οποία θα ξεκινήσουν οι μετατροπές. Σκοπεύει μάλιστα να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου σύντομα να έχει εξασφαλιστεί το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ για τη σύντομη ολοκλήρωση των εργασιών. «Το Νοσοκομείο δεν γίνεται να έχει ασθενείς δυο κατηγοριών. Εκείνων που απολαμβάνουν σύγχρονες φροντίδες κι εκείνων που υποχρεώνονται να παραμείνουν σε χώρους με πεπαλαιωμένες υποδομές. Για τη διοίκηση μας είναι πρωτεύουσας σημασίας η σύντομη επισκευή και της Παθολογικής και, αν στο μέλλον βρεθούν πιστώσεις, του συνόλου της αρχικής πτέρυγας», σημειώνει ο Γ. Επιτροπάκης. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ