3.9.2014 9:11

Ψηφίστηκε επί της αρχής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Με την στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ υπερψηφίστηκε επί της αρχής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η συζήτηση του οποίου θα συνεχιστεί την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε, δηλώνοντας «παρών», καθώς διαφωνεί με βασικές ρυθμίσεις.

Οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αρνήθηκε να κάνει δεκτές τροπολογίες που είχαν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα πολύ πολυσύνθετο και σοβαρό θέμα που χρειάζεται μελέτη.

«Το θέμα αυτό έχει πολλές παραμέτρους. Έχει χαρακτηριστικά ασφαλιστικά, κοινωνικά, θρησκευτικά, πολιτικά και χρειάζεται μελέτη. Πρέπει να ενταχθεί στο αστικό, οικογενειακό δίκαιο. Δεν είναι εύκολο ή απλό να έρθει στη Βουλή με μία διάταξη. Γίνεται επεξεργασία, θα το δούμε», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ, δια του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Παναγιώτη Ρήγα και του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου, είχε επιμείνει στην ανάγκη να γίνει δεκτή η τροπολογία, που είχε κατατεθεί από 17 βουλευτές του κόμματος για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. «Πρέπει κι η Πολιτεία και η ελληνική κοινωνία να προχωρήσουν στην αναγνώριση του Συμφώνου Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών», σημείωσε ο Παναγιώτης Ρήγας.

Την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας: «Δεν είναι αόρατα τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών και δεν μπορούμε δεχόμαστε τα καλά της δύσης, αλά κάρτ».

Την έντονη, πάντως, αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προκάλεσε  το επίμαχο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ποινικοποίηση της κακόβουλης άρνησης των εγκλημάτων πολέμου και των γενοκτονιών.

Παρά τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβάνοντας και τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Βουλή, όπως των Ποντίων, των Αρμενίων και του χριστιανικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επέμειναν στη διαφωνία τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ποινικοποιεί την αντίθετη ιστορική άποψη, ενώ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος  Σταύρος Κοντονής, καταλόγισε στην κυβέρνηση «υποκρισία  και προσπάθεια να διαμορφώσει την ιστορία όπως της αρέσει».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: «Διαφωνούμε ριζικά. Δεν μπορεί να μπει στο νομοσχέδιο τέτοια διάταξη. Είναι casus belli για εμάς».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση υποστήριξε με τη σειρά της ότι «τέτοιες διατάξεις οδηγούν σε επικίνδυνους ατραπούς και δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές».

«Σε καμία περίπτωση δεν ποινικοποιείται και δεν τιμωρείται η διανόηση και ο λόγος», αντέτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επιμένοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου και η εναρμόνιση του με τα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ