16.1.2013 11:51

Ψάχνουν τα ίχνη των εκ. ευρώ του ασφαλιστικού σκανδάλου

• Η ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ … ΛΑΛΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥΣ

Παρουσία δεκάδων μαρτύρων ολοκληρώθηκαν χθες οι καταθέσεις της υπόθεσης για την υπεξαίρεση χρημάτων από την 55χρονη πρώην υπάλληλο της Interamerican, Ελ. Αρακά, σε βάρος αρκετών ασφαλισμένων τον Ιούλιο του 2011, από τους οποίους οι 15 προσέφυγαν δικαστικά, ενώ εκκρεμούν κι άλλες προσφυγές.

Η κατηγορούμενη, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο διώκεται για κακουργηματική απάτη για ποσά που ίσως να ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε στην ακροαματική διαδικασία, τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή από το 2009 και μετέπειτα, αποσπούσε σημαντικά χρηματικά ποσά, που φθάνουν μέχρι και τις 400.000 ευρώ ανά άτομο, λέγοντας στα θύματα της ότι θα τα επένδυε σε αμοιβαία κεφάλαια.

Οι ισχυρισμοί

Η κατηγορουμένη εκπροσωπούνταν στο δικαστήριο από τους δικηγόρους της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε η πρόεδρος του δικαστηρίου για την πιστότητα των εγγράφων που παρουσίαζε η 55χρονη ασφαλίστρια, όταν επρόκειτο να αποσπάσει χρηματικά ποσά από τους πελάτες της.

Η συνεχόμενη τακτική της να παρουσιάζει το χαρτί της επιβεβαίωσης πρόθεσης επένδυσης, αντί απόδειξης από την εταιρία, προκάλεσε ποικίλα ερωτηματικά γύρω από την τυφλή εμπιστοσύνη που έδειχναν τα φερόμενα ως θύματα στην ασφαλίστρια.

«Την ξέραμε πολλά χρόνια. Έμπαινε και έβγαινε στα σπίτια μας, ποτέ δεν μας είχε δώσει δικαίωμα για να περάσει το παραμικρό από το μυαλό μας και έτσι εμείς οι αφελείς σε ό,τι και αν μας έλεγε την πιστεύαμε. Θα ρωτήσετε, δεν ψάχναμε περεταίρω; Η απάντηση είναι όχι, δε μας ενδιέφερε», είπε προς την πρόεδρο του δικαστηρίου ένα από τα θύματα.

«Δε γνώριζα τι γινόταν»

Με αυτό τον ισχυρισμό ο πρώην επί χρόνια διευθυντής της εταιρίας, Μ. Μπαχάς, εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, προσπαθώντας κυρίως να αποδείξει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρία δεν γνώριζαν για τις κινήσεις της 55χρονης ασφαλίστριας.

«Το γραφείο του διευθυντή ήταν πλήρως απομονωμένο από τα υπόλοιπα γραφεία ενώ στον κυρίως χώρο τα υπόλοιπα γραφεία χωρίζονταν με τζάμια. Έτσι δεν γνωρίζαμε τι γινόταν στο γραφείο της ασφαλίστριας, ούτε τι ποσά δίνονταν στην ίδια για υποτιθέμενες επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα.

Οι υποψίες άρχισαν να μας «μπαίνουν» όταν για ένα διάστημα δημιουργούνταν ουρά έξω από το γραφείο της κατηγορουμένης. Εκεί είδαμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι δεδομένο ότι με παρέμβαση του κ. Μπαχά αποκαλύφθηκαν όλα αυτά», κατέθεσε πρώην στέλεχος της εταιρίας, μάρτυρας υπεράσπισης του Μ. Μπαχά.

«Όλοι ήξεραν»

Από την άλλη καυστικοί στις καταθέσεις τους ήταν οι μάρτυρες των κατηγόρων και σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προσπάθησαν να αποδείξουν ότι, εκτός της 55χρονης ασφαλίστριας, ευθύνες είχε και η ίδια η εταιρία.

«Μπαίναμε και βγαίναμε μέσα στα γραφεία της εταιρίας. Πολλές φορές είχαμε προσκομίσει χρήματα για τη δήθεν επένδυση και της τα είχαμε δώσει μέσα στο γραφείο της. Άρα δεν ήταν δυνατόν να μη γνωρίζουν οι συνάδελφοί της τί γινόταν μέσα εκεί», ανέφερε ένας εκ των μαρτύρων κατηγορίας.

Όπως πάντως προέκυψε από τις ερωτήσεις της προέδρου του Δικαστηρίου στους μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, το σύστημα έκδοσης των δικαιολογητικών Επιβεβαίωσης Πρόθεσης Επένδυσης που χρησιμοποιούσε η κατηγορούμενη στον προσωπικό της υπολογιστή δεν ήταν προσβάσιμο από κανέναν άλλον υπάλληλο, ακόμα και από τον ίδιο το διευθυντή της ασφαλιστικής.

Η διαδικασία διακόπηκε περί τις 13.00 χθες το μεσημέρι και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται το πρώτο αλλά όχι τελεσίδικο αποτέλεσμα της δίκης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ