12.1.2016 12:54

Πρώτο βήμα για την αγροτική γη

Κράτος και Εκκλησία φαίνεται πως τα... βρήκαν στο θέμα της αξιοποίησης της αγροτικής εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Σε νέους αγρότες οι ανεκμετάλλευτες εκτάσεις

Βασικό αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ήταν η προοπτική αξιοποίησης της αγροτικής γης που ανήκει στην Εκκλησία και παραμένει ανεκμετάλλευτη και η οποία μπορεί να διατεθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο είναι η παραγωγική και υποστηρικτική χρήση των εκτάσεων αυτών προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και της ελληνικής οικονομίας. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος συμφώνησε στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά σχολάζουσες, σήμερα, εκκλησιαστικές εκτάσεις για τη διευκόλυνση των νέων αγροτών, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και τη δημιουργία πρότυπων αγροκτημάτων. Μάλιστα, ο Β. Αποστόλου ανέφερε ότι τα ζητήματα κυριότητας των εκτάσεων αποτελούν αντικείμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας σύνταξης των δασικών χαρτών και του Εθνικού Κτηματολογίου.

Θετικός για την αξιοποίηση ο Αρχιεπίσκοπος

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίζεται θετικός στην από κοινού με το κράτος αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλά για πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά για αξιοποίησή της, προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα που θα προκύψουν, θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ