25.10.2012 15:00

Προηγμένη ιατρικά η αρχαία Χίος!

ΤΡΥΠΑΝΙΣΜΕΝΟ ΚΡΑΝΙΟ ΤΟΥ 2ου π.Χ. ΑΙΩΝΑ

 
Ο τρυπανισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που μπορεί να εντοπιστεί σε  αρχαιολογικό υλικό ανθρώπινων οστών. Πρόκειται για την παλαιότερη χειρουργική πρακτική που εφαρμοζόταν από τον προϊστορικό άνθρωπο, έχοντας τελετουργικό – θεραπευτικό χαρακτήρα. Το αρχαιότερο γνωστό κρανίο με τρυπανισμό ανήκει στην περίοδο του 12.000 π.Χ. και έχει βρεθεί στο  Taforalt του Μαρόκου.
Το τρυπανισμένο κρανίο της Χίου ανήκει στο 2ο αιώνα π.Χ. κι αποτελεί ένα από τα λίγα γνωστά ευρήματα στον Ελλαδικό χώρο. Βρέθηκε στο οικόπεδο Καραγιώργη στην Ατσική και ανήκει σε εύρωστο ενήλικο άντρα, με στοιχεία έντονης καταπόνησης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
«Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα πρώτα ευρήματα τρυπανισμών στη Λέρνη, την Ασίνη και τους Δελφούς,  χρονολογούνται στη Μέση εποχή του χαλκού», τόνισε στην  ανακοίνωση του ο ανθρωπολόγος Αστέριος Αηδόνης. «Η πορεία εξορθολογισμού της ιατρικής οδηγεί στην Ιπποκρατική συλλογή, όπου περιγράφεται αναλυτικά η μεθοδολογία της κρανιοανάτρησης, μαρτυρώντας βαθειά τεχνογνωσία».   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ