10.3.2024 17:18

"Πριν από το πρώτο χαστούκι πρέπει να φύγει η γυναίκα"

Όσο πιο βίαιος ο ξυλοδαρμός, τόσο πιο μεγάλη η ανθοδέσμη... Δεν είναι μόνο ένα χαστούκι κατάγγειλέ το τώρα.

Ο φαύλος κύκλος της ενδοοικογενειακής βίας και των κυκλοθυμικών καταστάσεων και συναισθημάτων δεν τελειώνει ποτέ και στο τέλος γίνεται έκρηξη ανεπανόρθωτη... Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση τα φιλιά της συγνώμης είναι δακρυγόνα και επικίνδυνα.

Πριν από το πρώτο χαστούκι πρέπει να φύγει η γυναίκα, τα σημάδια είναι πάντοτε φανερά και αδιάψευστα, μην εθελοτυφλείτε εξαιτίας της ανθρώπινης συναισθηματικής φόρτισης... Υπάρχουν πλέον κέντρα συμβουλευτικής, υποστήριξης και φιλοξενίας που θα συμμαχήσουν μαζί σας (στον Καμμένο Πύργο στη Χίο με τηλέφωνο 2271350772 από το πρωί στις 7.30 μέχρι 3.30μμ) και θα κερδίσετε τη μάχη της ζωής... Και η νομοθεσία είναι με το μέρος σας και η Αστυνομία έχει προοδεύσει πολύ και δεν περνάει πια "στο ντούκου" τα περιστατικά της βίας κατά των γυναικών αν τα καταγγείλετε... Μόνο αν τα καταγγείλετε θα προστατευθείτε...

Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το ηχηρό, πολύ χρήσιμο και σοφό μήνυμα, της εκδήλωσης - συζήτησης "Έμφυλη βία - δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό" που πραγματοποιήθηκε στον Κοινωνικό χώρο "ΑΝΤΊΒΑΡΟ", το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στις 7 το βράδυ. Μίλησαν, ανοίγοντας τη συζήτηση με το κοινό που γέμισε την αίθουσα, ο Στέλιος Κυρμουτσέλης από το περιοδικό Κιουρί@ ( που ήρθε από την Αθήνα και μίλησε από καρδιάς και με γνώση )... και από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Χίου η Κατερίνα Κυριαζή Κοινωνική Λειτουργός και η Καλλιόπη Κουρίδου Ψυχολόγος που είπαν πολύ χρήσιμα πράγματα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας που τιμάται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο και οι πιο πολλοί τη γιορτάζουν μόνο επιφανειακά με δηλώσεις ανακοινώσεις και λουλούδια... Καλά είναι κι αυτά, αλλά το πραγματικό νόημα της ημέρας θα εκφράζεται πάντα στο δρόμο με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, όπως πολύ σωστά τόνισε η ομάδα του Αντίβαρου, γιατί τα καθημερινά περιστατικά βίας κατά των γυναικών, οι 13 γνωστές γυναικοκτονίες της προηγούμενης χρονιάς ( 2023 ), τα φαινόμενα καταναγκαστικής πορνείας, η στάση της αστυνομίας, ακόμα και της δικαιοσύνης, δεν μπορούν να ξεχαστούν, ούτε να χωρέσουν σε μια "γιορτή". Και δεν είναι μόνο η βία κατά των γυναικών. Τα περιστατικά βίας σε ανθρώπους που επιλέγουν διαφορετικό έμφυλο προσδιορισμό είναι επίσης πολλά.

Μετά τις εύστοχες ομιλίες των εξειδικευμένων ομιλητών πάνω στο θέμα, που εξήγησαν τα ανησυχητικά σημάδια που προμηνύουν σίγουρα έκρηξη βίας ανεπανόρθωτης... αλλά και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης (που είναι... φεύγω και καταγγέλω αμέσως και το παραμικρό), ξεκίνησε διαδραστική συζήτηση με το κοινό, με αφορμή όλα όσα ζούμε, μαθαίνουμε και βλέπουμε καθημερινά, αλλά και όσα μένουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών και των γραφείων, για την έμφυλη βία στις συντροφικές σχέσεις, για τις διαφορετικές μορφές βίας, αλλά και για τις κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου και τη στάση των αρμοδίων αρχών...

Για άλλη μια φορά σκεφτήκαμε ότι όλα ξεκινούν από την διαπαιδαγώγηση και την παιδεία, που δίνεται με παραδείγματα στάσης ζωής κυρίως ( και λιγότερο με λόγια ), πρώτα από την οικογένεια και σχεδόν ταυτόχρονα από το σχολείο και φυσικά τελικά και από την κοινωνία, που οφείλει να καλλιεργεί θετικά μοτίβα ζωής και αντιλήψεων... και με τη νομοθεσία και με την εκπαίδευση και με την καθημερινή ζωή, σε όλα τα επίπεδα, για μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία και ζωή.

 Ανησυχητικά σημάδια έκρηξης βίας, που τόνισαν η Κοινωνική Λειτουργός και η Ψυχολόγος, είναι μερικά από τα ακόλουθα... Αν σε απομονώνει από τους φίλους και τους συγγενείς σου ο σύντροφός σου γιατί ζηλεύει, αν δεν σε αφήνει να εργαστείς ( για το καλό σου που έτσι θα το ελέγχει εκείνος ) και αν δεν σε αφήνει να έχεις πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και γνώση εσόδων και εξόδων της οικογένειας ( οικονομική κακοποίηση ), αν φωνάζει και σπάει πράγματα επειδή έπεσε πολύ ή λίγο αλάτι στο φαγητό ( όχι δεν είναι κουρασμένος από τη δουλειά... θα ρθει η ώρα που θα σε χτυπήσει ), αν σε πιάνει από το λαιμό...και άλλα πολλά... φύγε!!!... Μπορεί να ζήσει και χωρίς εσένα μη μπερδεύεσαι, μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, δεν είναι αγάπη η φράση "αν δε σε έχω εγώ, δεν θα σε έχει κανένας", αυτό ουσιαστικά σημαίνει "εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή".

Αυτά και άλλα πολλά συζητήθηκαν στην εκδήλωση του Σαββάτου στο "ΑΝΤΊΒΑΡΟ" και καλό είναι να τα δείτε και να τα ακούσετε από το στόμα των ειδικών, βλέποντας το σχετικό βίντεο στην ηλεκτρονική σελίδα του ΠΟΛΙΤΗ.

Και μην ξεχνάτε "όσο πιο βίαιος είναι ο ξυλοδαρμός, τόσο πιο μεγάλη η ανθοδέσμη" είπε η Ψυχολόγος... μην μπερδεύεστε...δεν θα σταματήσει... θα γίνει χειρότερο σίγουρα... Αυτό το τόνισε και η Κοινωνική Λειτουργός που έχει πλήθος εμπειρίες από περιστατικά κακοποιημένων γυναικών... και αυτό δείχνει η εμπειρία ετών παγκοσμίως.

"Βία κατα των γυναικών... Σπάσε τη σιωπή... Μίλησε μας... Δεν είσαι η μόνη... Δεν είσαι μόνη...". Αυτό το μήνυμα δίνει στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο το ενημερωτικό φυλλάδιο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Χίου που βρίσκεται στην οδό Βερίτη 27 στον Καμμένο Πύργο και λειτουργεί καθημερινά από τις 7.30πμ μέχρι τις 3.30μμ, έχει τηλέφωνο 2271350772 και ηλεκτρονικές διευθύνσεις ksg@chios.gov.gr και www.chioscity.gr και facebook Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Χίου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ