13.1.2020 12:44

Φυσαλίδα: Το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Η Θεοδώρα Καλλίκη και η Μαρία Γρέγου, Ειδικοί παιδαγωγοί Προσχολικής Ηλικίας του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου μιλούν στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ για το πρόγραμμα ΦΥΣΑΛΙΔΑ.

1. Γιατί να επιλέξει ένας γονιός να αφήσει το παιδί του ένα απόγευμα στο πρόγραμμα "Φυσαλίδα"; 

H «Φυσαλίδα» είναι ένα σύγχρονο ψυχαγωγικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς, με γνώμονα την αντιμετώπιση των σημερινών εκπαιδευτικών προκλήσεων και των αναγκών που αντιμετωπίζει κάθε οικογένεια. Πρωταρχικός μας  στόχος είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ανθρώπους που θα μας εμπιστευτούν. Πέρα από την δημιουργική απασχόληση που θα προσφέρεται στους μικρούς μας φίλους, η Φυσαλίδα θα φιλοξενεί καινοτόμες δράσεις όπως πχ παιχνιδοθεραπεία ή μουσικοκινητικές δράσεις από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες  του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Παιδιού κι Εφήβου. Στόχος μας επίσης είναι η σταδιακή δημιουργία ομάδων γονέων στις οποίες οι γονείς θα μπορούν να λαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές για θέματα σχετικά με τον γονεικό τους ρόλο ή την διαχείριση συμπεριφορών του παιδιού τους. 

2. Σε ποια παιδιά απευθύνεται το πρόγραμμα αυτό; 

Απευθύνεται στα παιδιά από τριών έως επτά ετών.

3. Επιστρέφοντας στο σπίτι του μετά το δίωρο που θα έχει περάσει το παιδί, τι γνώσεις θα έχει αποκτήσει;

 Ευελπιστούμε καταρχήν να έχει περάσει ένα ευχάριστο και δημιουργικό δίωρο. Παράλληλα σε κάθε μας συνάντηση θα υπάρχει μια θεματολογία που θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα. Το εκάστοτε θέμα θα προσεγγίζεται μέσα από μια διαδικασία άμεσης εμπλοκής του παιδιού με την γνώση έτσι ώστε αυτή να είναι δικό του δημιούργημα κι όχι μια αφηρημένη έννοια. Παράλληλα θα λειτουργούν διάφορα εργαστήρια όπως πηλού, μαγειρικής, καλλιτεχνικών κατασκευών κλπ. Στόχος είναι το παιδί να αποκτήσει πρακτικές δεξιότητες, ώστε να αποκτήσει  αυτοπεποίθηση και να αισθανθεί δημιουργικό.  Θα υπάρχουν μουσικοκινητικά παιχνίδια, δραματοποίηση και παιχνίδια γνωριμίας και κοινωνικοποίησης. 

4. Πως γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος; 

Το Τμήμα Παιδιού και Εφήβου με την πολυετή και πρωτοπόρο πορεία του στα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών, λειτουργεί πάντα με αμφίδρομο τρόπο. Πέρα από το να παρέχει στήριξη και θεραπευτικά προγράμματα στους εξυπηρετούμενους του, αφουγκράζεται τις ανάγκες τις σύγχρονης οικογένειας και προσπαθεί να τις καλύψει με τον πιο πρόσφορο και αποτελεσματικό τρόπο. Η«Φυσαλίδα»  λοιπόν έρχεται να ανακουφίσει τους πολυάσχολους γονείς και για αυτό θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή από τις 18.30 έως 20.30 όπου η εμπορική κίνηση είναι αυξημένη. Η «Φυσαλίδα» είναι ένας τρόπος για να μπορέσουν οι γονείς να αποκτήσουν ελεύθερο χρόνο και να τον αξιοποιήσουν κατά το δοκούν με στόχο την αποσυμπίεση τους, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους απασχολούνται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον χαράς και κινήτρων από εξειδικευμένο προσωπικό.Δεν απαιτείται εγγραφή και δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του παιδιού στην «Φυσαλίδα» κάθε Παρασκευή.

5. Πόσο θα διαρκέσει το πρόγραμμα; 

Θα ξεκινήσει από τις 3/1/2020 και θα διαρκέσει μέχρι 15/6/2020, βέβαια με δυνατότητα εφόσον υπάρχει ανάγκη ανανέωσης ή και αύξησης της συχνότητας των συναντήσεων μας από το Φθινόπωρο. 

6. Τι ακριβώς θα μάθει ένα παιδί που θα παρακολουθήσει τη "φυσαλίδα"; 

Οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της φυσαλίδας έχουν ως στόχο να καλλιεργήσουν την φαντασία και την οξυδέρκεια  των παιδιών. Θα υπάρχουν παιχνίδια δραματουργίας και ρόλων όπου τα παιδιά θα γίνουν για λίγο, ηθοποιοί χωρίς σενάριο.  Επίσης δόθηκε βάση στη δραστηριοποίηση των παιδιών μέσα από πρωτότυπα εργαστήρια χειροτεχνίας και γενικά δημιουργίας με πρωτότυπα υλικά. Φυσικά θα υπάρχει και γνωστική θεματολογία όμως σχεδιασμένη με βιωματικό τρόπο και προσωπική εμπλοκή του κάθε παιδιού. Έμφαση θα δοθεί επίσης στις επικοινωνιακές δεξιότητες και στην λειτουργία ως ομάδα.

7. Πρόκειται για ένα "ψυχαγωγικό πρόγραμμα". Τι σημαίνει ψυχαγωγικό πρόγραμμα, έχει διαφορά η ψυχαγωγία από τη διασκέδαση;

Ψυχαγωγικό πρόγραμμα σημαίνει ότι το περιεχόμενο του έχει σχεδιαστεί δίνοντας προτεραιότητα στην δημιουργική αξιοποίηση του δυναμικού του κάθε παιδιού. Μέσα από την χαρά το παιδί καθοδηγείται ώστε να εμπλουτιστεί σε ηθικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο. Η διασκέδαση αφορά σε δραστηριότητες οι οποίες μας δίνουν μια επιφανειακή χαρά, χωρίς ωστόσο να ενισχύουν το πνευματικό και συναισθηματικό μας επίπεδο. Η «Φυσαλίδα» περιέχει αρκετές δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα όπως το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, δραματουργία, χειροτεχνία κλπ. Σας περιμένουμε λοιπόν κάθε Παρασκευή από τις 3/1 για ένα συναρπαστικό ταξίδι στην χαρά, στην γνώση και στην δημιουργία!

Πληροφορίες στο τηλ 2271020000, Εγκρεμού 30, Χίος, www.kpechios.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ