29.12.2023 9:21

ΠΕΣ - ΝΑΤ - "Να καταργηθεί άμεσα η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων"

Η βασική πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και για το 2024, θα προέρχεται από την παρακράτηση της ΕΑΣ (Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), με τους νόμους των Μνημονίων (ν. 3865/2010, 3986/2011, 4002/2011).

Δυστυχώς, δεν φτάνει που κόψατε τις συντάξεις μας κατά 50%, συνεχίζετε ανελέητα τον πέλεκυ σε ένα μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων, τόσο με την «Προσωπική διαφορά» που θα την καταργούσατε από το 2019, σύμφωνα με τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, όσο και με την ΕΑΣ (Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), που ήταν και αυτή όπως ο ΕΝΦΙΑ μια προσωρινή λόγω Μνημονίων φορολογία - χαράτσι, και παρόλο που όπως διαλαλείτε έχουμε βγει από τα Μνημόνια, και τα δύο ανωτέρω χαράτσια συνεχίζουν ακάθεκτα, γιατί όπως λέει και ο σοφός Λαός « Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Έτσι, όπως το 2023, προβλέπεται και για το 2024, τα βασικά έσοδα του προϋπολογισμού για το ΑΚΑΓΕ(που ιδρύθηκε με το άρθρο 149 του ν. 3655/2008, σκοπός του οποίου είναι, μέχρι τις 31 -12-2018, η κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και η χρηματοδότηση του Προγράμματος «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων), να προέλθουν από την παρακράτηση υπέρ ΕΑΣ από τους συνταξιούχους που έχουν κύρια σύνταξη 1.400 € (μεικτά) και άνω και επικουρική 300 € (μεικτά) και άνω.

Η συγκεκριμένη εισφορά-φόρος είχε κριθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντισυνταγματική με τις αποφάσεις 244/2017 και 504/2021, ενώ, με νεότερη απόφασή της 1477/2021, την έκρινε συνταγματική(!!??) από 1 -1 -2019. Την ίδια στάση τήρησε άλλωστε και το ΣτΕ, που με αποφάσεις της Ολομέλειας του έκρινε την περικοπή υπέρ ΕΑΣ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ως συνταγματικά συμβατή.

Το 2024, οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν μισό δις ευρώ από την Εισφορά υπέρ Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που παρακρατείται από όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 € μεικτά (μείωση 3%-14%) και από όλες τις επικουρικές πάνω από 300 € μεικτό (μείωση 3%-10%).

Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με την αύξηση που χορήγησε η κυβέρνηση, ύψους 7,75%, πολλοί συνταξιούχοι εισέπραξαν μικρότερη σύνταξη, αφού ξεπέρασαν το «όριο» των 1.400 € (μεικτά) στην κύρια σύνταξή τους, με συνέπεια να υποστούν περικοπή από 3% και άνω λόγω παρακράτησης υπέρ της ΕΑΣ.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρακρατείται μηνιαία κατά την καταβολή της σύνταξης από τις συντάξεις κύριας και επικουρικής ασφάλισης των συνταξιούχων ΝΑΤ, του Δημοσίου, και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Ωστόσο η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις παραπάνω αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οφείλει να επιστρέψει και μάλιστα εντόκως σε όλους τους συνταξιούχους, την εισφορά υπέρ ΕΑΣ αναδρομικά για τα έτη 2017-2018!

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) είναι ένα ιδιότυπο αδικαιολόγητο φορολογικό «χαράτσι» και πρέπει άμεσα να καταργηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων, που οι συνταξιούχοι ήταν κατά 300.000 περισσότεροι και οι κύριες-επικουρικές μεγαλύτερες, οι απώλειες για ορισμένα έτη άγγιζαν το 1 δις ευρώ ετησίως.

Επίσης, αδιανόητη και απίστευτη, η κράτηση του 6% για παροχές ασθένειας, τόσο από την Κύρια όσο και από την επικουρική σύνταξη!!! 

Η κυβέρνηση οφείλει να καταργήσει με πολιτική απόφαση την ΕΑΣ τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις κρατήσεις υπέρ ασθενείας.

Ζητάμε την επιστροφή της παρακρατηθείσας ΕΑΣ σε ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους, από τότε που επιβλήθηκε αντισυνταγματικός και άδικος αυτός ο συνταξιοδοτικός φόρος – χαράτσι.

Οποιαδήποτε άλλη λύση θα συνιστά άλλον ένα εμπαιγμό των συνταξιούχων και των οικογενειών τους!!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ