7.9.2023 10:29

ΠΕΣ ΝΑΤ - "Μόνο θλίψη, οδύνη και φρίκη για τον τραγικό θάνατο - δολοφονία του συνανθρώπου μας"

Η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ εκφράζει την βαριά θλίψη και την οδύνη της για τον τραγικό θάνατο - δολοφονία του επιβάτη στο επιβατηγό πλοίο “Blue Horizon” και απευθύνει τα θερμά συλλυπητήρια της στην οικογένεια του αδικοχαμένου Αντώνη.

Είναι ασύλληπτο, αδιανόητο, αδύνατο, είναι απαράδεκτο, είναι απίστευτο, Είναι μια μαχαιριά στην ναυτοσύνη μας, είναι ντροπή, είναι μια απαξία της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι... και τι δεν είναι!!

Το αποτρόπαιο και φρικιαστικό οπτικοακουστικό υλικό που παρακολούθησε όλη η Ελλάδα και όχι μόνο, αποτελεί μελανό σημείο στην ανθρωπιά και ναυτοσύνη των Ελλήνων Ναυτεργατών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Ναυτεργατών, οι οποίο διαθέτουν υψηλό επίπεδο ναυτοσύνης και εκπαίδευσης. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσοι Έλληνες Πλοίαρχοι και πλοία τόσο στην ποντοπόρο όσο και την ακτοπλοΐα, έχουν βραβευθεί κατά καιρούς για την διάσωση ανθρώπων στην θάλασσα και μερικές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες και με δικό τους κίνδυνο.

Φυσικά πιστεύουμε ότι γι’ αυτό το αποτρόπαιο γεγονός, ευθύνες φέρουν η Ναυτιλιακή εταιρεία για την Ναυτιλιακή πολιτική και την εκπαίδευση των πληρωμάτων της, Το υπουργείο εμπορικής Ναυτιλίας  και το Λιμενικό σώμα για την μη τήρηση των κανονισμών ασφαλείας κατά την φόρτωση και απόπλου του πλοίου.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 22 με τίτλο «Καταπέλτες», στην παράγραφο 11 καθορίζει ότι: «Η ασφάλιση του καταπέλτη και της θύρας ασφαλείας, πρέπει να γίνεται πριν τον απόπλου του πλοίου με ευθύνη του πλοιάρχου», κανονισμός που δεν εφαρμόζεται από καμία Ναυτιλιακή εταιρεία.

Επίσης στο άρθρο 14, αναφέρει: «Η λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων κατά τους κατάπλους και απόπλους των επιβατηγών πλοίων, επιβατηγών οχηματαγωγών, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και ασφαλής διακίνηση των επιβατών και οχημάτων στους χερσαίους χώρους λιμένα και η επιβίβαση/αποβίβαση από τα πλοία», κάτι που καθορίζει την ευθύνη των Λιμενικών Αρχών.

Ταυτόχρονα από το βιντεοσκοπημένο υλικό κατά την στιγμή που ο 36χρονος ήταν στην θάλασσα δεν προκύπτει η εφαρμογή της σχετικής διαδικασίας για την διάσωση του. Αυτό με την σειρά του αποτελεί μια ακόμη παράλειψη η οποία συμβάλει ως κρίκος μιας επικίνδυνης αλυσίδας γεγονότων στην απώλεια της ζωής του επιβάτη…

Εννοείται ότι με κανένα τρόπο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η απαράδεκτη, απάνθρωπη και εγκληματική συμπεριφορά των μελών του πληρώματος που την συγκεκριμένη στιγμή βρισκόταν στον καταπέλτη του πλοίου.

Με την ευχή να μην συνηθίσουμε την φρίκη, να δοθεί δικαιοσύνη στον Αντώνη, τον αποχαιρετάμε με μια αληθινή και εκ βάθεων συγνώμη, Καλό και απάνεμο το τελευταίο σου ταξίδι Αντώνη!!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ