15.2.2023 9:51

ΠΕΣ - ΝΑΤ - "Δύο κόσμοι εντελώς αντίθετοι"

Χθες στην Κοζάνη, από την μια πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έταζε χαρτζιλίκι – κοροϊδία, και από την άλλη πλευρά οι συνταξιούχοι στις μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απαιτούσαν αυξήσεις αξιοπρέπειας.

Από τη μια ο πρωθυπουργός και η «άριστη» κυβέρνηση του, και από την άλλη οι απόμαχοι της δουλειάς και οι πραγματικές τους ανάγκες. 

Από τη μια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώνει ένα έκτακτο επίδομα-κοροϊδία από 200 έως 300 ευρώ, για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις – ψίχουλα, λόγω της προσωπικής διαφοράς που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, και από την άλλη οι συνταξιούχοι στο δρόμο του αγώνα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι συνταξιούχοι, δίνουν μάλιστα ...προκαταβολική διεκδικητική απάντηση στις νέες εξαγγελίες που αναμένεται να κάνει σήμερα η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή για τις «αυξήσεις» - μαϊμού σε εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις, την ώρα που η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια συνεχίζουν να εξανεμίζουν το εισόδημα των συνταξιούχων.

Τα ακριβή ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι (200 – 300 ευρώ εφάπαξ) θα εξαρτηθούν από το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, είπε ο πρωθυπουργός. Οι πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Οι συνταξιούχοι δούλεψαν, πάλεψαν και πλήρωσαν για να πάρουν συντάξεις και δικαιώματα και όχι φιλοδωρήματα, για τον λόγο αυτό διεκδικούν:

. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές με την ενσωμάτωση της  προσωπικής διαφοράς του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

. Να αποδίδεται στις αναπηρικές συντάξεις ολόκληρη η Εθνική σύνταξη.

. Να ισχύσει η παράλληλη ασφάλιση στους ασφαλισμένους πριν το 2016.

. Κατάργηση της παρακράτησης για την υγεία.

. Άμεση καταβολή στα πληρωμένα δώρα μας.

. Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. 

. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ΕΑΣ.

. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην  υγεία.

. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα δωρεάν σε υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

. Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ