19.5.2019 13:20

Πάνδημη λιτανεία των λειψάνων του προστάτη των Μαστιχοπαραγωγών

Παρουσία εκατοντάδων πιστών, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της Χίου η Αρχιερατική Θεία Λείτουργία στη μνήμη του Πολιούχου της Χίου και προστάτη των Μαστιχοπαραγωγών του νησιού, Πρωτομάρτυρα Αγίου Ισιδώρου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε περιφορά του Τιμίου Λειψάνου και της Ιερής Εικόνας του Αγίου Ισιδώρου στην πόλη της Χίου.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ "π" ΣΤΟ FACEBOOK

 

 

Η πομπή που ξεκίνησε από τη Μητρόπολη και στης οποίας την κορυφή ήταν η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, οι Σπουδαστές των Α.Ε.Ν. και οι μαθητές των σχολείων του νησιού, διέσχισε την προκυμαία και διά μέσου της εμπορικής οδού της Απλωταριάς κατέληξε και πάλι στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Ο Άγιος Ισίδωρος ήταν ναύτης του βασιλικού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια.

Κάποια μέρα που η μοίρα του στόλου ήταν αγκυροβολημένη στη Χίο, καταγγέλθηκε από τον κεντυρίων Ιούλιο στο Ναύαρχο Νουμέριο ότι ο Ισίδωρος είναι χριστιανός. Ο Νουμέριος δεν άργησε να ακούσει το ίδιο και από τον ίδιο τον Ισίδωρο, όταν τον προσκάλεσε να ομολογήσει. Τότε τον έδειραν σκληρά και κατόπιν τον έριξαν στη φυλακή.



Ο πατέρας του μόλις έμαθε το γεγονός αυτό, αμέσως κίνησε για τη Χίο, πολύ στενοχωρημένος, διότι ο γιος του εγκατέλειψε την πατροπαράδοτη ειδωλολατρική θρησκεία. Όταν έφθασε στη Χίο, δε δυσκολεύτηκε να δει το γιο του. Ο Ισίδωρος, μόλις αντίκρισε τον πατέρα του, με πολλή ευλάβεια και στοργή τον ασπάσθηκε συγκινημένος.

Το ίδιο έκανε και ο πατέρας του, αλλά δεν άργησε να εκφράσει και τη θλίψη του γι' αυτόν. Ο Ισίδωρος του είπε ότι μάλλον έπρεπε να χαίρεται, διότι είδε το φως που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός. Ο πατέρας του τον παρακάλεσε θερμά να επιστρέψει στην ειδωλολατρία, αλλά ο Ισίδωρος έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του.

Τότε, οργισμένος αυτός, τον καταράστηκε και παρότρυνε το Νουμέριο να τον θανατώσει το συντομότερο. Και πράγματι, ο Ισίδωρος μετά από διάφορα βασανιστήρια αποκεφαλίσθηκε.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ