7.11.2019 18:36

Ολοκληρώθηκε μια ακόμα ερευνητική αποστολή του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» στο ΒΑ Αιγαίο

Κάθε αποστολή στο Αιγαίο έχει μία μοναδικότητα ακόμα και σε θάλασσες που διαπλέουμε εδώ και 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής στη θαλάσσια περιοχή των Λειψών - Πάτμου, αλλά ανάμεσα στην Ικαρία, τη Χίο, τη Σάμο και τους Φούρνους με τα βαθιά απότομα νερά και τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνάει τα 1100 μέτρα σε βάθος, καταγράψαμε σταχτοδέλφινα (ένα από τα ελάχιστα μελετημένα και σχετικά άγνωστα είδη δελφινιών που ζουν στις θάλασσές μας), φυσητήρες, ζιφιούς και κοινά δελφίνια (τα οποία σε αντίθεση με την ονομασία τους είναι ιδιαίτερα σπάνια).

 

Παράλληλα, με τη στενή και διαχρονική συνεργασία των ψαράδων από το νησί των Φούρνων ολοκληρώσαμε την προεργασία για την καταγραφή των κοραλλιών και των υφάλων ροδοφυκών στα βαθιά νερά, τα οποία εύστοχα αποκαλούνται το «καλύτερα κρυμμένο μυστικό του Αιγαίου». Η τρισδιάστατη καταγραφή τους με σύγχρονα μέσα έρευνας θα αποτελέσει το επίκεντρο μίας από τις επόμενες ερευνητικές αποστολές, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ