30.4.2015 11:26

Oι θέσεις της Δ. Α. Κ. Ε. Καθηγητών για το σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης

ΕΝΟΨΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Στις διαδικασίες για εκλογή αντιπροσώπων για το 17ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ (στη Χίο οι εκλογές θα διεξαχθούν την Τρίτη 12 Μαΐου) κατέρχεται η ΔΑΚΕ Καθηγητών έχοντας επεξεργαστεί ένα πακέτο προτάσεων για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους που δεν στερείτε ιδιαίτερα καυστικών σχολίων για την κυβένρηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η ΔΑΚΕ καθηγητών αναφέρει τα παρακάτω:  

«Όσον αφορά το σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών θεωρεί ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας ένα πάγιο σύστημα, το οποίο θα βασίζεται στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία. Ειδικότερα,  η ΔΑΚΕ Καθηγητών προτείνει τα εξής:

  • Δημιουργία Σχολής Στελεχών της Εκπαίδευσης. Οι επιτυχόντες στη Σχολή να εισέρχονται κατόπιν διαγωνισμού, υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ. Οι επιτυχόντες να απαλλάσσονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα. Η φοίτηση να είναι μονοετής. Επιβάλλεται να γίνει προσπάθεια, ώστε η σχολή αυτή να είναι και αποκεντρωμένη. 
  • Οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιβάλλεται να είναι απόφοιτοι της Σχολής Στελεχών της Εκπαίδευσης. Λαμβάνονται υπόψη πρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ετήσιες επιμορφώσεις κ.α.).
  • Οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων δεν θα είναι απαραίτητο να είναι απόφοιτοι της ανωτέρω Σχολής. Όμως η κατοχή του σχετικού τίτλου θα θεωρείται συνυπολογιζόμενο προσόν.
  • Τα πρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, επιμορφώσεις κ.α.) στον τομέα της Διοίκησης θα έχουν αυξημένη βαρύτητα σε σχέση με αυτά που έχουν αντικείμενο το γνωστικό τομέα.

Η πρόταση αυτή δε μπορεί να υλοποιηθεί τώρα και χρειάζεται ένα εύλογο βάθος χρόνου μιας πενταετίας από την υιοθέτηση της, έτσι ώστε να υπάρχει ικανός αριθμός αποφοίτων της Σχολής Στελεχών και να μην αποτελεί φωτογραφική διάταξη. 

Δυστυχώς, όμως, και για την σημερινή κυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να αποτελεί το λάφυρο μιας εκλογικής νίκης. Η επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών της Εκπαίδευσης με καθαρά κομματικά κριτήρια, έρχεται σε αντίθεση με όσα έλεγε πριν λίγο καιρό ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς, ο οποίος ισχυριζόταν ότι θα έχουμε αξιοκρατική επιλογή και ότι η κυβέρνηση δε θα επιλέξει με βάση την κομματική ταυτότητα των εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζουμε, επίσης, τα όσα έλεγε ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κουράκης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Τότε κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για κομματικές επιλογές, μιλούσε για συνδιαλλαγή και ποσοστώσεις και απαιτούσε αξιοκρατική επιλογή.

Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους εκπαιδευτικούς ότι δήθεν πιστεύει στην αξιοκρατία. 450 και πλέον συνάδελφοι υπέβαλαν αιτήσεις γιατί πίστευαν ότι οι κύριοι της κυβέρνησης εννοούσαν τα όσα έλεγαν. Εφόσον θεωρούν πολιτικές τις θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών, όφειλαν να είναι ειλικρινείς. Ας επέλεγαν τα κομματικά τους στελέχη χωρίς να παίξουν αυτή τη φαρσοκωμωδία.

Όσον αφορά τώρα τις καινοφανείς προτάσεις που διαρρέονται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την επιλογή των Στελεχών της εκπαίδευσης, αποδεικνύουν ότι βασικό της στόχο έχει την άλωση της Διοίκησης της εκπαίδευσης με κομματικά της στελέχη.

Με τις προτάσεις αυτές ενισχύεται ο κομματισμός που τόσο έχει βασανίσει τη δημόσια διοίκηση και εκπαίδευση, διαταράσσεται το ήρεμο κλίμα που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων, περιορίζεται απαράδεκτα ο αριθμός των θέσεων ευθύνης που ο εκπαιδευτικός δύναται να διεκδικήσει, απαξιώνεται η διοικητική εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση, η διχόνοια και διάσπαση του κλάδου που είχε επιφέρει η λεγόμενη «αξιολόγηση» επιστρέφει με άλλη μορφή.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί ότι η άποψη του Συλλόγου πρέπει να αποτελεί στοιχείο της διαδικασίας επιλογής. Ωστόσο, αποτελεί παραδοξότητα το γεγονός ότι δεν δίδεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να εκφράσει την εμπιστοσύνη του σε περισσότερους του ενός εκ των υποψηφίων όταν κρίνει ότι αυτοί είναι ικανοί.

Ως εκ τούτου κι εφόσον η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση ενός νέου μεταβατικού πλαισίου για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, θα πρέπει τουλάχιστον:

  • Η κρίση του συλλόγου να είναι διαπιστωτική ως προς την ικανότητα άσκησης καθηκόντων της θέσης ευθύνης. Ο σύλλογος αποφασίζει χωριστά για κάθε υποψηφιότητα.
  • Η κατάταξη όσων έχουν προεπιλεγεί να γίνεται αποκλειστικά από τα αντικειμενικά μόρια που οι υποψήφιοι διαθέτουν.
  • Να δίδεται η δυνατότητα σε όσους φιλοδοξούν να ασκήσουν Διευθυντικά καθήκοντα, να διεκδικήσουν το σύνολο των σχολείων μιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης».

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ