7.1.2024 9:35

Οι Ομογενείς της Χίου έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους

Για Νέα Υόρκη σαλπάρει το "Αβέρωφ" της ενορίας του Κάστρου ώστε να κοσμήσει την αίθουσα της Χιακής Ομοσπονδίας

Με χαρούμενο κλίμα και θερμές ευχές για ένα Δημιουργικό και Ειρηνικό νέο έτος, πραγματοποιήθηκε , την ημέρα των Αγίων Φώτων 6 Ιανουαρίου 2024 στις 2 το μεσημέρι, η εορταστική εκδήλωση, με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Ένωσης Ομογενών Χίου, στο Ξενοδοχείο Χανδρής, με πλούσιο μπουφέ. 

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ Μάρκος, ευλόγησε τη Βασιλόπιτα και χαιρέτησε την εκδήλωση και τον οικοδεσπότη της γιορτής Παντελη Μπουρνιά Πρόεδρο της Ένωσης Ομογενών Χίου τονίζοντας πόσο σημαντικοί είναι οι δεσμοί των ξενιτεμένων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με τη μητέρα πατρίδα καθώς και πόσο αυτοί ενδυναμώνουν τους ανθρώπους σε μια αμφίδρομη σχέση της ιδιαίτερης πατρίδας του καθενός με τους φίλους και τους συγγενείς που βρίσκονται σε υπερπόντια εδάφη.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2024

Επαίνεσε τη συμβολή της Ένωσης Ομογενών Χίου σε αυτό και ευχήθηκε για μια καλή και ευλογημένη χρονιά για την πατρίδα μας και όλο τον κόσμο και απανταχού Έλληνες.

Την Εκδήλωση χαιρέτισαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης και ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής.

 Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς, στον σύντομο εορταστικό χαιρετισμό του, έκανε μια μικρή αναδρομή - παρουσίαση, του έργου της Ένωσης Ομογενών Χίου, για τη χρονιά που μας πέρασε, εγκαινίασε νέα γραφεία που λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των Ομογενών Χίου, που έχουν να διεκπαιρεώσουν θέματα με διαβατήρια και συντάξεις καθώς και άλλα πολλά, στήριξε δραστηριότητες του Συλλόγου Ατόμων με Αυτισμό, ενίσχυσε σχολεία και πραγματοποίησε το μεγάλο Συνέδριο των Ομογενών στη Χίο.

Στη συνέχεια ο Παντελής Μπουρνιάς, κάλεσε τον «Καπετάνιο» και το «Πλήρωμα» του πλοίου «ΑΒΕΡΩΦ» από τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό «Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια» στην πλατεία της Χίου φέτος και τραγούδησαν κάλαντα και παινέματα στην όμορφη γιορτή της Ένωσης Ομογενών Χίου.

Ο Παντελής Μπουρνιάς τόνισε ότι αυτά τα καραβάκια είναι έργα τέχνης... και πρόσθεσε ότι το πλοίο αυτό που στόλισε την ημέρα των Θεοφανείων τη σάλα του Ξενοδοχείου Χανδρής θα σταλεί για να στολίζει μόνιμα ( σαν κήρυκας της Ελληνικής ψυχής και ναυτοσύνης ), την αίθουσα της Χιακής Ομοσπονδίας στη Νέα Υόρκη.

 Ο «Καπετάνιος» και τα παιδιά του πλοίου «ΑΒΕΡΩΦ» τόνισαν ότι ο Παντελής Μπουρνιάς και η Ένωση Ομογενών Χίου ήταν και είναι πάντα παρούσα στη στήριξη, την ενίσχυση του πατροπαράδοτου αυτού εθίμου της Χίου και ότι χρηματοδότησε τις κατασκευές τους ακόμα και σε κάποια δύσκολα προηγούμενα χρόνια που περισσότερα από τρία «Πρωτοχρονιάτικα Καραβάκια» δεν εμφανίζονταν στην πλατεία.

Ο τυχερός της χρονιάς που πέτυχε το φλουρί της Βασιλόπιτας, κέρδισε ένα συλλεκτικό και ακριβές αντίγραφο Χρυσό Χαρτονόμισμα 100 Φοίνικες 24Κ. Πρόκειται για ένα χαρτονόμισμα, που έχει εκδοθεί μόνο σε 830 τεμάχια στην Αίγινα πριν 190 χρόνια.

Η Σταματία Μαυρίκου έδωσε χαρά στα μικρά παιδιά της εκδήλωσης με εορταστικό face painting... και ο Άγιος Βασίλης τους μοίρασε δώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ