2.3.2016 10:41

«Οι κοινωνικές κουζίνες πράττουν αυτά που δεν πράττει το κράτος»

ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΔΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΤΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΧΙΟΥ

Την έντονη αντίδραση των αλληλέγγυων δομών παρασκευής και προσφοράς φαγητού στους πρόσφυγες, συνεχίζει να προκαλεί το έγγραφο του Επιμελητηρίου προς την Διεύθυνση Υγιεινής με το οποίο ζητά να ελεγχθούν οι κοινωνικές κουζίνες ως προς τη νομιμότητά τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Κοινωνική Κουζίνα Χίου», επιτίθεται στη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου λέγοντας ότι : «Διαφεύγουν προφανώς της προσοχής του επιμελητηρίου οι έκτακτες συνθήκες λειτουργίας των δομών αλληλεγγύης που προσφέρουν φαγητό, κάτι που καμία κρατική δομή ή ΜΚΟ δεν πράττει».

Όπως αναφέρει η «Κοινωνική Κουζίνα» μέχρι στιγμής έχει προσφέρει δωρεάν μέχρι και σήμερα 25.000 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού.  

«Η κοινωνική Κουζίνα είναι μια αυτοργανωμένη δομή η οποία στηρίζεται από δεκάδες συμπολίτες μας, χωρίς πλάτες χρηματοδοτήσεων και εθελοντική συμμετοχή όλων μας ως πράξη ελάχιστης αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου. Για λόγους πρακτικούς αλλά κυρίως πολιτικούς έχουμε αρνηθεί τη διανομή φαγητού στο hotspot.

Αυτό έχουμε κάνει εμείς με την βοήθεια και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η οποία ανελλιπώς μας προμηθεύει με πρώτες ύλες», αναφέρει στην ανακοίνωση.  

Τα ερωτήματα

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω η «Κοινωνική Κουζίνα Χίου» διερωτάται τι ακριβώς θα συμβεί αν αύριο το πρωί σταματήσει η διανομή φαγητού για τους πρόσφυγες σε όλους τους χώρους διαμονής;

«Αναρωτιόμαστε, το επιμελητήριο ενδιαφέρεται πραγματικά για τις εν γένει συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και ειδικά για τις συνθήκες υγιεινής του φαγητού και την ασφάλεια των εθελοντών;

Αναρωτιόμαστε, πώς το επιμελητήριο έδειξε όλο αυτό το διάστημα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες; Αναρωτιόμαστε, πώς σκέφτεται να καλυφθεί η ανάγκη σίτισης των προσφύγων; Μήπως με την εθελοντική ενεργοποίηση των μελών του; Μήπως τελικά το επιμελητήριο εξυπηρετεί τους καταγγέλλοντες που κρύβονται πίσω από αυτό και οι οποίοι αισχροκερδούν ως μαυραγορίτες στη δυστυχία των προσφύγων;

Είναι μικρή η κοινωνία της Χίου και είναι γνωστό ότι «εκλεκτά» μέλη του πουλάνε σάντουιτς με πατάτα και ντομάτα έναντι 3 ευρω , οι ίδιοι που χρεώνουν τη διαμονή σε κοινόχρηστο δημόσιο χώρο 10 ευρώ, τη χρήση τουαλέτας και πολλά ακόμη.

Για τα παραπάνω οφείλει μια απάντηση όχι σε εμάς αλλά στην τοπική κοινωνία. Ανεξάρτητα όμως από το τι θα συμβεί από τώρα και μετά έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για την διακοπή λειτουργίας δομών αλληλεγγύης και τη διακοπή προσφοράς φαγητού στους πρόσφυγες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ