2.11.2022 18:04

Οι Χιώτες Πρόσκοποι στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.)

Σε μια ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου 2022, στη Βέροια, η 1η Πανελλήνια Συνάντηση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής

Στη συνάντηση συμμετείχαν από 28 πόλεις της Ελλάδας 75 ενήλικες εθελοντές του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.). Οι Χιώτες Πρόσκοποι εκπροσωπήθηκαν από ένα μέλος της Περιφερειακής Εφορείας Χίου. 

Η συνάντηση ήταν αφορμή για γνωριμία των διασωστών και ανταλλαγή απόψεων περί καλών πρακτικών, συζήτησης σχετικά με τους στόχους της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. και πώς αυτοί μπορούν να επιτευχθούν. Επιπλέον, αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για τη διεύρυνση διατομεακών συνεργασιών προκειμένου να ενισχυθεί ο τρόπος, η προσέγγιση και το όραμα της μοναδικής αυτής πρωτοβουλίας και προσπάθειας του Σ.Ε.Π. που αφορά την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε πλήθος δραστηριοτήτων υπό την επιμέλεια της Εφορείας Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος και του 3ου Συστήματος Προσκόπων Βέροιας, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας. 

Ενδεικτικά, το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προβολής του έργου της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια με παρουσία των τοπικών αρχών, της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, αλλά και απονομές. Ακολούθησε παράθεση δείπνου από την Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας.

Την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στο μη κερδοσκοπικό σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή». Εκεί οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βοηθήσουν για λίγες ώρες σε διάφορες εργασίες στο χώρο που φιλοξενούνται τα άγρια ζώα και να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το κομμάτι της περίθαλψης και μετέπειτα επανένταξης των άγριων ζώων στη φύση, αλλά και για τις ποικίλες δράσεις διαχείρισης της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Βεργίνας , καθώς επίσης ξενάγηση στην τόσο ζωντανή και δυναμική πόλη της Βέροιας. Το αμέριστο ενδιαφέρον και προσοχή κέρδισαν την Κυριακή τα εργαστήρια βιωματικών τεχνικών και δεξιοτήτων, με θέματα όπως ο Διασωστικός εξοπλισμός & χρήση, η Διαχείριση ασφάλειας κατά τη διάσωση (Safety management), αλλά και η ένταξη της Διάσωσης Άγριας Ζωής στα προγράμματα των Προσκοπικών Τμημάτων.

Ευχαριστούμε πολύ το Δήμο Βέροιας, την Π.Ε. Προσκόπων Κεντρικής Μακεδονίας και το 3ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας για την απλόχερη και άψογη Βεροιώτικη Φιλοξενία.


Ενημερωθείτε για τις πρωτοβουλίες & δράσεις των Προσκόπων για τη Διάσωση της Άγριας Ζωής: https://wildliferescuescout.gr/

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ